Metro-portal.hr

objavljeno 13.12.2010. 21:02:28
ZDRAVI OBROCI

Obama na nagovor supruge potpisao zakon o prehrani djece

Michelle Obama je pohvalila supruga za guranje zakona o zdravijoj prehrani školske djece u SAD-u

Obitelj Obama
Obitelj Obama (Getty Images)

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je potpisao zakon o prehrani školske djece, čije je donošenje snažno zagovarala prva dama Michelle Obama, u okviru svoje kampanje za zdraviji život djece u SAD-u.

Na svečanom potpisivanju zakona, u osnovnoj školi Harriet Tubman u Washingtonu, Obama je istaknuo da je zakon rijedak primjer dvostranačke suradnje s kojom je podržano osiguravanje boljih školskih obroka za veći broj učenika, te reguliranje tih obroka kako bi bili zdraviji.

"Ovim se zakonom čini prava stvar za djecu", kazao je Obama u TV prijenosu svečanosti.

Michelle Obama je pohvalila supruga za guranje zakona kroz Kongres. "Želim mu zahvaliti za marljivi rad", kazala je, našto je američki predsjednik u šali dodao kako bi morao "spavati na kauču" da mu to nije uspjelo.

"Možemo se složiti da u najbogatijoj zemlji na svijetu sva djeca trebaju imati osnovnu prehranu koja im je potrebna za učenje i rast. Ništa nije važnije od zdravlja i dobrobiti naše djece. Ništa", istakla je Michelle Obama.

Zakonom se savezni program ishrane financira s dodatnih 4,5 milijardi dolara, s čime će se povećati potrošnja po dječjem obroku, te proširiti besplatni školski obroci za djecu iz siromašnih obitelji. Također se prvi puta uvode prehrambeni standardi za svu hranu, u školskim kuhinjama i automatima s hranom, s ciljem da se pomogne u borbi protiv pretilosti među djecom, koja je dovela do veće učestalosti bolesti poput dijabetesa.

Zakon je izglasan u Senatu u kolovozu, a u Predstavničkom domu Kongresa početkom prosinca. Michelle Obama je od ulaska u Bijelu kuću angažirana oko zdravije prehrane djece, te unaprijeđenja zdravlja stanovništva kroz veću dostupnost zdrave hrane i tjelovježbu.

U većini školskih kuhinja u SAD-u dominira smrznuta, procesuirana "brza hrana", poput pizze, hot doga, pomfrita, uz zaslađene osvježavajuće napitke, a u automatima za hranu su čips, krekeri i slične grickalice, te slatkiši. U posljednjih nekoliko godina u sve se više škola u prehranu uvodi svježe povrće i voće.(hina/metro-portal)13.12.2010. 21:02:28
http://metro-portal.hr/obama-na-nagovor-supruge-potpisao-zakon-o-prehrani-djece/52635/