Metro-portal.hr

objavljeno 20.01.2010. 06:58:52
REPUBLIKANCI SLAVE

Obama izgubio stratešku većinu u Senatu

Demokrati u Senatu sada imaju 59 senatora što će im otežati provođenje programa, pogotovo zdravstvene reforme

(Getty Images)
Republikanac Scott Brown u utorak je pobijedio na posebnim izborima za američki Senat u saveznoj državi Massachusetts, osvojivši mjesto koje je 47 godina držao pokojni demokratski bard Edward Kennedy i nanijevši težak udarac predsjedniku Baracku Obami na prvu godišnjicu njegove inauguracije.

Dosadašnji zastupnik u Senatu Massachusetsa Scott Brown osvojio je 52 posto, a državna tužiteljica Marta Coakley 47 posto glasova nakon 99 posto prebrojanih glasačkih listića, izvijestile su američke TV mreže.

Poraz demokratskog kandidata Marte Coakley u liberalnom Massachusettsu, gdje demokrati imaju trostuko više registriranih birača od republikanaca, velika je neugodnost za Bijelu kuću nakon što je Obama u nedjelju putovao u Boston kako bi na izbornom skupu podržao Coakley i pokušao joj spasiti kandidaturu.

Njezin poraz najavljuje velike političke probleme za Obaminu Demokratsku stranku na izborima ove jeseni kada će Amerikanci birati puni saziv Predstavničkog doma Kongresa, trećinu Senata i guvernere u 36 saveznih država.

"Nemam interesa uljepšavati ono što se dogodilo u Massachusettsu. Upravo sada ima puno tjeskobe u zemlji. Amerikanci su razumljivo nestrpljivi", izjavio je senator Robert Menendez, predsjednik senatskog Odbora za demokratske kampanje.

"Mislim da povijesni značaj Brownove pobjede nije mogući prenaglasiti", ocijenila je nova politička komentatorica Fox News-a Sarah Palin, potpredsjednička kandidatkinja republikanaca na prošlim izborima.

"Ne radi se samo o Brownu, pogledajte nedavne izbore u New Jerseyu i Virginiji, to je plimni val koji plavi Ameriku i govori političarima u Washingtonu da 'status quo' nije prihvatljiv", ustvrdila je Palin.

Na jesenskim izborima za guvernere u New Jerseyu i Virginiji također su pobijedili republikanci.

Brown će postati 41. republikanac u Senatu koji ima 100 mjesta, što oporbenoj Republikanskoj stranci ponovo vraća polugu utjecaja na zakonodavni proces, jer može tražiti da se odluke o prekidu rasprave i stavljanju pojedinog zakona na glasovanje donose kvalificiranom, tropetinskom, većinom od 60 glasova.

Dan uoči prve obljetnice Obamine inauguracije, izbori u Massachusettsu održani su na valu nezadovljstva američkih birača s visokom nezaposlenošću, isplatom bonusa na Wall Streetu, velikom rastu saveznog proračunskog deficita i ogorčenoj stranačkoj borbi oko reforme zdravstva.

Prema ispitivanju Instituta Gallup Obama završava prvu godinu mandata s odobravanjem 50 do 51 posto birača, a prosječna potpora tijekom godine iznosila je 57 posto, što je među najnižim stopama odobravanja među predsjednicima SAD-a nakon II. svjetskog rata.

Odziv birača u Massachusettsu bio je relativno visok za posebne izbore, unatoč susnježici i kiši koje su se smjenjivale cijeli dan. (hina/metro-portal)

20.01.2010. 06:58:52
http://metro-portal.hr/obama-izgubio-vecinu-u-senatu/31032/