Metro-portal.hr

objavljeno 03.11.2012. 10:17:00
KAMPANJA

Obama i Romney objavili preko milijun oglasa

Sumanuta kampanja za Bijelu kuću proždire nevjerojatne količine novaca i zatrpava oglasima koji iskaču iz pašteta

Obama je potrošio debelo preko milijardu dolara
Obama je potrošio debelo preko milijardu dolara (Arhiva)

Što bi Stipe Mesić rekao za predsjedničke kampanje Baracka Obame i Mitta Romneya nismo sigurni, no činjenica je da iskaču iz svake paštete.

Istraživanje je pokazalo da su oba predsjednička kandidata tijekom kampanje objavila preko 1.1 milijun oglasa, a od sumanute cifre od preko dvije milijarde dolara Obama je potrošio više od Romneya. 

Oglašavanja je bilo više nego na bilo kojim predsjedničkim izborima u povijesti, a u usporedbi s izborima 2008. broj oglasa povećao se nevjerojatnih 40 posto. 

Od početka travnja kad je Romney postao izvjestan republikanski kandidat Obama je platio više od polovice svih oglasa, u omjeru 2.6 prema 1, kako po broju oglasa tako i po količini potrošenih novaca na oglašavanje.

Ipak, republikanci su angažirali vanjske suradnike i prijatelje, lobiste i neprofitne udruge koje su svojim oglasima za Romneya gotovo uspjele dostići broj oglasa za Obamu, koji zapravo vodi za manje od 50 tisuća oglasa.

Analizirani su oglasi na nacionalnim i kablovskim televizijama od 11. travnja do 29. listopada, a uz službene kampanje najviše potrošili Romneyevi podupiratelji, organizacija Restore our future, 57.6 milijuna dolara, American Crossroads 56.9 milijuna dolara, Crossroads 45.9 milijuna dolara i Americans for Prosperity 35.9 milijuna, dok je od fanova Obame najviše potrošila Priorities USA action, 32.5 milijuna dolara.

03.11.2012. 10:17:00
http://metro-portal.hr/obama-i-romney-objavili-preko-milijun-oglasa/74665/