Metro-portal.hr

objavljeno 08.04.2010. 15:08:00
WIN-WIN

Obama i Medvedev potpisali novi START

Dogovoreno je smanjenje broja nuklearnih bojevih glava za 30% i sustava za njihovu isporuku za 50%

(Getty Images)

Američki i ruski predsjednici Barack Obama i Dmitrij Medvedev u četvrtak su u Praškom dvorcu potpisali novi sporazum o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja - START, ocijenivši to povijesnim događajem i ogromnim korakom naprijed.

"Ovo je ogroman korak naprijed za sigurnost u svijetu, za neširenje nuklearnog oružja i za odnose SAD-a i Rusije", rekao je američki predsjednik na tiskovnoj konferenciji pred stotinama novinara, nakon svečanog potpisivanja.

Obama je podsjetio da je prije godinu dana baš u Pragu najavio da mu je dugoročna želja ostvariti svijet bez nuklearnog oružja, iako to možda neće biti ostvareno za njegova života. "Ovaj sporazum je prvi korak u tom smjeru, vjerujem da je Sjedinjene Države, Rusiju i svijet učinio sigurnijim mjestom", naglasio je.

S time se složio i ruski predsjednik. "Ovo je uistinu povijesni događaj, 'win-win' situacija, u kojoj nema poraženog, a pobijedila je cijela međunarodna zajednica", rekao je.

Prema novom START-u, Sjedinjene Države i Rusija smanjit će svoje nuklearne arsenale na po 1.550 razmještenih strateških nuklearnih bojnih glava na svakoj strani i po 800 razmještenih interkontinentalnih projektila i strateških bombardera. U odnosu na sadašnje stanje, iz Moskovskog sporazuma Vladimira Putina i Georgea Busha iz 2001. godine, riječ je o smanjenju broja nuklearnih bojnih glava za 30 posto i sustava za njihovu isporuku za 50 posto.

U odnosu na START I, koji je s potpisima Ronalda Reagana i Mihaila Gorbačova bio na snazi od 1991. do kraja 2009., broj nuklearnih bojnih glava smanjuje se za 74 posto.

Potpisivanju novog sporazuma prethodili su gotovo jednogodišnji pregovori koje su Medvedev i Obama dogovorili prilikom svog prvog susreta u Londonu 1. travnja 2009. Rad na tekstu novog sporazuma trajao je od srpnja 2009. godine i obuhvatio 10 krugova pregovora u Ženevi. (hina/metro-portal)


08.04.2010. 15:08:00
http://metro-portal.hr/obama-i-medvedev-potpisali-novi-start/37396/