Metro-portal.hr

objavljeno 01.05.2010. 21:44:23
KRITIČNA SITUACIJA

Obama će posjetiti Meksički zaljev zbog naftne mrlje

Američki predsjednik u nedjelju će posjetiti regiju Meksičkog zaljeva kako bi se osobno uvjerio u napore koji se ulažu u zaštitu priobalja od zagađanje naftnom mrljom

(Getty Images)

Obama će otputovati u regiju Meksičkog zaljeva u nedjelju ujutro, a detalji o mjestima koja će posjetiti još se razrađuju i bit će objavljeni kasnije, rekao je Burton. Obama je u subotu posjetio Michigan, gdje je održao govor diplomantima državnog sveučilišta, a kasnije će u Washingtonu nazočiti svečanoj večeri udruge dopisnika iz Bijele kuće.

Obama je u petak izjavio da njegova administracija poduzima najveće napore u borbi s naftom mrljom iz bušotine British Petrola, te da u tim naporima uz obale Lousiane, Missisippija, Alabame i Floride sudjeluje oko 2000 pripadnika saveznih agencija te oko 300 brodova i zrakoplova. Oni su na najugroženijim područjima postavili desetke kilometara zaštitnih plutajućih barijera, a s brodova se raspršuju kemikalije za razgradnju nafte.

British Petrol također ulaže velike napore u otklanjanja posljedica curenje nafte, angažirajući u njima svoje brodove i lokalne ribare. Na mjesto polomljenih instalacija bušotine na dubini od 1500 metara, iz kojih dnevno istječe 5000 barela nafte, BP pokušava spustiti raspršivač kemikalija koji bi priječio da se sirova nafta diže na površinu.

Napore u borbi s najvećom naftom mrljom u Meksičkom zaljevu u više desetljeća, u subotu otežavaju vjetar i valovi. Obalna straža procjenjuje da je do sada najmanje 1.6 milijuna galona (7270 tona) nafte isteklo u ocean od 20. travnja kada je eksplozija na platformi Deepwater Horizon usmrtila 11 radnika. Platforma je dan kasnije potonula.

U zloglasnoj havariji tankera Exxon Valdez 1989. isteklo je 11 milijuna galona (50,000 tona) nafte koja je teško zagadila obale Aljaske. Stručnjaci ističu da se u sadašnjoj ekološkoj katastrofi radi o lakoj nafti koja se lakše razgrađuje od teške nafte s Aljaske.

Površina naftne mrlje u subotu se utrostručila na oko 10,000 četvornih kilometara, kazao je Hans Graber, direktor Centra za tropska istraživanja, sveučilišta Louisiana. "Mrlja se širi puno brže nego što je procijenjeno", kazao je Graber za Associated Press, dodajući da iz bušotine vjerojatno istječe još više nafte.

Ian MacDonald, profesor oceanografije na sveučilištu Florida State, procijenio je na temelju karata Obalne straže i satelitskih snimki da je u more iscurilo 35 do 40 milijuna tona nafte do 28. travnja.

Mrlja duga više od 210 km i široka 110 km, prijeti stotinama životinjskih vrsta, uključujući ptice, dupine, ribe, škampe, kamenice i rakove koji čine obalu zaljeva jednim od najbogatijih ribolovnih područja u SAD-u, s najvećom ribarskom industrijom nakon one na Aljasci. (hina/metro-portal)

01.05.2010. 21:44:23
http://metro-portal.hr/obama-ce-posjetiti-meksicki-zaljev-zbog-naftne-mrlje/39098/