Metro-portal.hr

objavljeno 19.04.2017. 09:31:00
MONTAŽSTROJ

O ilegalnom pobačaju i ljubavi

Ne propustite petu epizodu zvučne rekonstrukcije kontroverznog njemačkog komada CIJANKALIJ §218 na stranici cijankalij.montazstroj.hr

Ne propustite petu epizodu Cijankalija
Ne propustite petu epizodu Cijankalija (Montažstroj)

Berlin. 1929. godina. Radnička četvrt Wedding. Na snazi je zakonska zabrana pobačaja. Prodavač novina Kuckuck (Ante Perković) u svom kiosku skriva Paula (Adrian Pezdirc) i Maxa (Dado Ćosić) - mlade radnike koji bježe od policije. Iz dnevnog tiska radnici saznaju da je za Paula raspisana potjernica s nagradom zbog organizacije štrajka. U kiosk iznenada dolazi Hete (Tihana Lazović) i moli Paula da na njoj upotrijebi instrument za izvršenje pobačaja... Svi su joj do sada odbili pomoći, hoće li to učiniti i Paul?

Igle za pletenje, vješalice, sonde, žice, grane drveća, stakleni ili metalni kateteri - samo su neki od niza predmeta iz potresne povijesti ilegalnih pobačaja. Može li zabrana pobačaja iskorijeniti pobačaj iz društva? Može li itko odvratiti mladu ženu, poput Hete, da prekine trudnoću, ako je ona sigurna u svoju odluku? Što joj preostaje učiniti kada joj je uskraćena liječnička pomoć? Je li Hete svjesna rizika kojega nosi ilegalni pobačaj? Koliko je daleko spremna ići?

Na službenoj stranici projekta cijankalij.montazstroj.hr pročitajte povijesne bilješke o vremenu u kojem je drama nastala - Krah američke burze, Velika depresija, mjere štednje i paraliza ekonomije odvijali su se paralelno s borbom za legalizaciju pobačaja u Njemačkoj. S rastom nezaposlenih rastao je i broj ilegalnih pobačaja - sve je više žena doživjelo sudbinu mlade radnice Hete iz komada CIJANKALIJ §218.

Projekt CIJANKALIJ §218 je svojevrsna multimedijalna povijesna čitanka koja nas podsjeća zašto se u ozračju ekonomskih kriza i predratnih stanja žene tretira kao inkubatore - zbog proizvodnje topovskog mesa i rezervne vojske nezaposlenih. Hoće li proleterska tragedija iz 1929. godine postati farsa naše budućnosti?

Ovim medijskim projektom MONTAЖ$TROJ se uključio u javnu raspravu o pravu na slobodno odlučivanje o rađanju djece. U projektu CIJANKALIJ §218 glasove za reproduktivna prava žena dali su: Daria Lorenci Flatz, Tihana Lazović, Adrian Pezdirc, Sven Jakir, Ante Perković (†), Dado Ćosić, Suzana Nikolić, Goran Grgić, Nina Violić, Vilim Matula, Bojan Navojec, Lukrecija Tudor, Urša Raukar i Ivana Dragičević. Autorski tim projekta čine Borut Šeparović, Konrad Mulvaj, Nataša Mihoci i Ante Perković (†).

19.04.2017. 09:31:00
http://metro-portal.hr/o-ilegalnom-pobacaju-i-ljubavi/104408/