Metro-portal.hr

objavljeno 02.05.2010. 23:54:37
NASTAVAK ISTRAGE

NYPD: Nema dokaza da su talibani postavili bombu

Trg je bio u blokadi više od 10 sati, dok je utvrđivana opasnost i uklonjena naprava

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Načelnik policijske uprave New Yorka (NYPD) Ray Kelly izjavio je u nedjelju kako nema dokaza da su pakistanski talibani povezani s auto-bombom otkrivenom u subotu navečer u terencu parkiranom kraj središnjeg newyorškog trga Times Squarea.

Načelnik Kelly je kazao kako je "namjera onoga tko je to učinio bila da izazove razaranje i žrtve", dodajući kako je to podsjetnik da je New York "očito meta ljudi koji žele doći i nanijeti štetu" SAD-u.

S prepunog Times Squarea u subotu navečer su evakuirane tisuće ljudi, nakon što je policija upozorena na sumnjivi parkirani terenac Nissan Pathfinder iz kojeg se dimilo, i u kojem su pronađene tri plinske boce, dva kanistra s 38 litara benzina, pirotehničke naprave za vatromet povezane žicama s dva sata na baterije.

Trg je bio u blokadi više od 10 sati, dok su policijski pirotehničari, uz pomoć robota, utvrđivali opasnost i uklanjali eksplozivni materijal i vozilo.

Načelnik Kelly je kazao da je u vozilu pronađen i sanduk za oružje s osam vreća praha koji podsjeća na umjetno gnojivo, te da je satni mehanizam bio podešen na ponoć.

Skupina SITE koja nadzire militantne web stranice, je objavila da su pakistanski talibani preuzeli odgovornost za bombu u Pathfinderu, koja nije eksplodirala.

Kelly je također kazao da su dužnosnici na putu za grad u Pennsylvaniji na razgovor s čovjekom za kojeg se vjeruje da je možda snimio osumnjičenika za auto-bombu svojom video-kamerom. On kazao da je u vrijeme kada je otkriveno sumnjivo vozilo vidio bijelca 40-ih godina kako skida košulju u obližnjoj ulici i stavlja je u torbu.

Predsjednik Barack Obama, koji u nedjelju boravi u posjetu Louisiani zbog prijetnje zagađenja naftnom mrljom, na konferenciji za tisak u mjestu Venice je izrazio priznanje "NYPD-u, FBI-u i vatrogasnoj službi New Yorka na brzom i agresivnom odgovoru" na opasnu situaciju.

Naglasio je kako će njegov tim za nacionalnu sigurnost učiniti sve da se otkrije tko stoji iza tog "potencijalno smrtonosnog čina" i privede krivce pravdi. (metro-portal/hina)

02.05.2010. 23:54:37
http://metro-portal.hr/nypd-nema-dokaza-da-su-talibani-postavili-bombu/39148/