Metro-portal.hr

objavljeno 05.01.2010. 22:22:35
OTROVNO NALIVPERO

NY Times objavio priču o planu napada na Obaminu inauguraciju

Napad na inauguracijsku svečanost Baracka Obame bio je klasičan primjer 'otrovnog nalivpera' između dvije somalijske skupine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Skupina somalijskih ekstremista planirala je doći iz Kanade u Washington i detonirati eksplozivne naprave na dan inauguracije američkog predsjednika Baracka Obame, 21. siječnja 2009. godine, navodi se u članku New York Timesovog priloga Magazin, objavljenom u utorak.

U članku "Unutar Obaminog rata protiv terorizma", pripremljenom za objavljivanje 17. siječnja, koji NY Times unaprijed prenosi na svojoj web stranici, autor Peter Baker opisuje okolnosti vezane za otkrivanje plana terorističkog napada na dan Obamine inauguracije.

Večer uoči prisezanja na dužnost, Barack Obama je izašao iz Blair Housea, vladine rezidencije u kojoj je odsjeo prije ulaska u Bijelu kuću, i ušao u blindiranu limuzinu za vožnju na večeru s čelnicima Demokratske i Republikanske stranke.

Na stražnjem sjedalu su bili John Brennan, njegov novi savjetnik za protuterorizam i vanjskopolitički savjetnici, Denis McDonough i Mark Lippert, koji su bili bez daha, jer su trčali gotovo dva kilometra od stožera za tranziciju, ne uspjevši naći taksi u predinauguracijskoj gužvi koja je vladala Washingtonom.

Tijekom vožnje su izvijestili Obamu o prikupljanju dokaza o planu velike terorističke urote da se napadne njegova inauguracija, navodi se u članku.

Nakon temeljitih analiza cijeloga vikenda, američke obavještajne agencije su bile zabrinute da je prijetnja stvarna, kazali su Obami. Izviješteno je da skupina somalijskih ekstremista dolazi preko granice iz Kanade kako bi aktivirala eksplozivne naprave dok novi predsjednik SAD polaže prisegu.

S više od milijun ljudi koji su pratili ceremoniju na Nacionalnoj šetnici u Washingtonu i stotine milijuna TV gledatelja diljem svijeta, što bi moglo biti poželjnija meta?

"Svi podaci su sugerirali da se stvarna prijetnja brzo razvija i da ima inozemne komponente", izjavio je Juan Carlos Zarate, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost za borbu protiv terorizma, predsjednika Georgea W. Busha. Kako se svečanost približavala, činilo se da znaci urote "dobijaju na vjerodostojnosti i relevantnosti", dodao je.

Izgledalo je da je prijetnja opteretila Obamu, otkazao je probu inauguracije, kako bi radio na inauguralnom govoru u Blair Houseu.

David Axelrod, njegov glavni politički savjetnik, kasnije je to protumačio kao znak da je Obama razmišljao o navodnoj uroti. "Činio se prigušeniji nego što je bio", rekao je Axelrod autoru Bakeru.

Neposredno prije inauguracije, u tzv. Situacijskoj sobi Bijele kuće okupili su se najbliži Obamini i Bushevi savjetnici kako bi razmotrili što učiniti.

Državna tajnica Condoleezza Rice, savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley i njihove kolege s jedne strane, te njihovi nasljednici Hillary Clinton, James Jones i njihovi kolege s druge.

Clinton je odmah ukazala na problem. Prema riječima sudionika, upitala je što bi trebalo učiniti ako usred Obamina govora odjekne bomba. "Hoće li ga Tajne služba skinuti s postolja, pa da američki narod vidi svog novog predsjednika kako nestaje usred nastupnog govora? Ja ne mislim tako", rekla je Clinton.

Nakon sastanka, svi su se složili da ministar obrane u obje administracije Robert Gates treba ostati daleko od inauguracije na tajnoj lokaciji, kao najlogičniji izbor osobe u nizu naslijeđivanja da preuzme predsjedništvo ako se dogoditi najgore, piše NYT Magazin.

Brennan je sumnjao da je prijetnja bila klasičan primjer tzv. "otrovnog nalivpera" - kada jedna skupina radikala "cinkari" drugu skupinu kako bi Amerikanci uklonili njihove suparnike, i bio je u pravu.

U ovome slučaju, navode dužnosnici upoznati sa situacijom, neki somalijski ekstremisti znali su da suparnička skupina putuje u SAD i plasirali su lažne informacije o njihovim namjerama koje su došle do Amerikanaca. Na kraju se ono što je 72 sata izgledalo kao vjerodostojna prijetnja, pokazalo kao lažna uzbuna, piše NYT Magazin.

Za mladog predsjednika, incident je bio pouka o fluidnoj, mračnoj naravi terorizma. Izazov vođenja borbe protiv nasilnih ekstremista više je od lova na negativce, to je razlikovanje između onoga što je pravo a što nije, praćenje začetka prijetnji, nalaženja pravog odgovora i postizanja ravnoteže između priznavanja opasnosti i projiciranja povjerenja. Obamina administracija je prvu godinu na dužnosti provela nastojeći pronaći tu ravnotežu. (hina/metro-portal)

05.01.2010. 22:22:35
http://metro-portal.hr/ny-times-objavio-pricu-o-planu-napada-na-obaminu-inauguraciju/30070/