Metro-portal.hr

objavljeno 06.12.2010. 16:53:10
IRANSKA PORUKA

Nuklearno oružje donosi samo nesreću

Nuklearno oružje donosi samo nesreću i u svijetu bi bilo bolje bez takva oružja, rekao je iranski ministar vanjskih poslova

Nuklearno oružje ne rješava nijedan problem, poručio je Motaki
Nuklearno oružje ne rješava nijedan problem, poručio je Motaki (Getty Images)

"Mislim da moramo ozbiljno raditi na pitanju nuklearnog razoružanja", dodao je Manušer Motaki, na dan kad su u Ženevi počeli pregovori o iranskom nuklearnom programu. "Nuklearno oružje ne rješava nijedan problem. Ono samo donosi nesreću", dodao je.

"Mislim da sve zemlje u svijetu trebaju ići dalje na području nuklearnog razoružanja. To je najbolje jamstvo sigurnosti", rekao je na početku dvodnevna posjeta Ateni. Pregovori šestorice i Irana počeli su u ponedjeljak u Ženevi radi obnove dijaloga o nuklearnom programu prekinuta prije 14 mjeseci, u napetu ozračju pošto je Teheran objavio da kontrolira cijeli ciklus proizvodnje nuklearnog goriva.

Švicarska je domaćin dvodnevnih pregovora Iranaca, šestorice (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) i EU-a koji ima ulogu posrednika. Teheran je u nedjelju objavio da je proizveo prve količine koncentriranog uranija (yellowcake) koji služi u proizvodnji obogaćena uranija, što pojačava zabrinutost Zapada. (hina/metro-portal)

06.12.2010. 16:53:10
http://metro-portal.hr/nuklearno-oruzje-donosi-samo-nesrecu/52288/