Metro-portal.hr

objavljeno 06.06.2011. 15:15:00
RADIJACIJA I SPOL

Nuklearno doba krivo za manji broj djevojčica

Čak nekoliko milijuna djevojčica manje od uobičajenog rađalo se nakon nukearnih katastrofa i testiranja atomskog oružja

Fotografija vijesti

Radijacija iz nuklearnih elektrana i testiranja atomskog oružja kriva je za rađanje milijuna djevojčica manje u svijetu, zaključak je najnovije studije.

Znanstvenici iz Centra Helmholrt u Münchenu analizirali su podatke o kretanju broja stanovnika 39 europskih zemalja i SAD-a u razdoblju između 1975. do 2007.

Analiza je pokazala nesrazmjeran porast broja muške naspram ženske djece u svim zemljama između 1964. i 1975. Ista se stvar dogodila i u zemljama istočne Europe nakon 1986.

Znanstvenici prvi pad broja novorođene ženske djece objašnjavaju brojnim testiranjima atomskog oružja šezdesetih i sedamdesetih godina, kada još nije postojala praksa podzemnih eksplozija već je velika količina radioaktivnih atoma ispuštena u atmosferu.

Drugi se nesrazmjer dogodio nakon katastrofe u Černobilu, kada je eksplodirao jedan od četiri reaktora u ukrajinskoj elektrani i onečistio veći dio Europe radioaktivnim česticama.

„Što je neka zemlja bila bliža Černobilu, jači je bio i utjecaj radijacije na broj ženske djece", rekao je biostatičar Hagen Scherb iz njemačkog Centra za zdravlja okoliša u Münchenu.

Iako se studija temeljila na proučavanju podataka koji većinom datiraju iz doba Hladnog rata, njeni su zaključci iznimno relevantni za proučavanje i svih budućih potencijalnih katastrofa. To se posebno odnosi na nedavnu japansku nuklearnu katastrofu u Fukushimi, nakon koje će, uvjereni su znanstvenici, opet doći do svojevrsnoga muškog baby booma.

U normalnim okolnostima, odnos muške i ženske novorođenčadi je 105 naprema 100 u korist muške djece. Studija je pokazala da utjecaj radijacije mijenja taj odnos za oko 1% dodatno u korist dječaka. Iako možda zvuči gotovo zanemarivo, u okvirima zahvaćene svjetske populacije kroz nekoliko godina prije vraćanja u normalu, riječ se o milijunima djevojčica manje nego što bi se „normalno" rodilo.

Genetičar Karl Sperling iz Berlina rekao je za National Geographic da je ova studija do sada „najuvjerljivija dokumentacija" o tome kako radijacija utječe na spol novorođenčadi.

06.06.2011. 15:15:00
http://metro-portal.hr/nuklearno-doba-krivo-za-manji-broj-djevojcica/59794/