Metro-portal.hr

objavljeno 06.01.2010. 22:18:55
IZRAELCI TVRDE:

Nuklearni Iran uništio bi svjetski poredak

Jedina bliskoistočna nuklearna sila optužuje Iran zbog ekstremističke politike istovremeno najavljujući nastavak provođenja iste nad Palestincima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova i bivši izaslanik Izraela u SAD-u Daniel Ayalon, izjavio je u srijedu kako smatra da bi Iran koji bi posjedovao nuklearno oružje na Bliskome istoku doveo do utrke u naoružanju bez presedana.

"Nuklearni Iran bi uništio svjetski poredak. Vidjeli bismo utrku u nuklearnom naoružanju kakvu do sada nismo vidjeli", rekao je Ayalon.

Međunarodnu je zajednicu pozvao da osnuje "jedinstvenu frontu" usmjerenu protiv iranskih nuklearnih aspiracija.

Ayalon je rekao kako je Iran posebno opasna država da bi posjedovala atomsku bombu, zbog svojeg "radikalnog, fundamentalističkog" režima, svoje "ekstremističke politike" te potpore koju pruža islamističkim militantnim frakcijama.

Kada je riječ o pregovorima s Palestincima, Ayalon je izjavio kako Izrael ne namjerava prihvatiti rokove u pogledu mirovnih pregovora s njima. "Nitko ne može ozbiljno shvatiti bilo kakve palestinske zahtjeve ili zahtjeve drugih o postavljanju rokova za mirovne pregovore", kazao je, objasnivši kako se u prošlosti postavljanje rokova mirovnim pregovorima pokazalo kontraproduktivnim.

Palestinci neće imati poticaj za ustupke i postizanje kompromisnog rješenja, ukoliko se postavi rok za uspostavljanje Palestinske države, upozorio je. Također je kazao kako ne očekuje napredak u pokušaju obnove izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora bar do veljače. Pregovori su prekinuti prošle godine.

Izraelski su mediji početkom tjedna izvijestili o novom američkom planu kojim se predlaže novi dvogodišnji rok za završetak izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora. (hina/metro-portal)

06.01.2010. 22:18:55
http://metro-portal.hr/nuklearni-iran-unistio-bi-svjetski-poredak/30134/