Metro-portal.hr

objavljeno 17.05.2011. 17:23:29
ZAŠTITA BAŠTINE

NSK planira restaurirati djela Ruđera Boškovića

NSK u svom arhivu posjeduje oko 170 jedinica knjižne građe koja je vezana uz ime ovog svjetski poznatog znanstvenika i filozofa, a kako navodi većina građe se nalazi u dobrom stanju

Ruđer Bošković
Ruđer Bošković (Wikipedia)

Stručnjaci Nacionalne i sveučilišne knjižnica (NSK) u Zagrebu odlučili su tijekom ove godine ostvariti važan projekt zaštite hrvatske baštine pa će u povodu 300. obljetnice rođenja jednoga od najvećih hrvatskih učenjaka Ruđera Boškovića restaurirati i digitalizirati neka od njegovih najvažnijih djela, objavila je danas NSK, a prenijela Hina.

NSK u svom arhivu posjeduje oko 170 jedinica knjižne građe koja je vezana uz ime ovog svjetski poznatog znanstvenika i filozofa, a kako navodi većina građe se nalazi u dobrom stanju.

Navodi se kako je NSK izdvojio sedam knjiga - Disertationis de lumine pars prima, De centro gravitatis, De materiae devisibilitate, Memoriae sopra la Fisica, Ecloga recitata in publico Arcadum consessu, In nuptiis Joannis Corarii, Dissertationes quinique i Abhandlung von den verbesserten - koje je potrebno popraviti kako bi se očuvale i za buduće naraštaje. "Većini spomenutih djela je potrebno očistiti listove kako bi bili vidljiviji, popraviti knjižni blok i ponovno ih uvezati, ističe NSK i dodaje kako nakon restauracije slijedi digitalizacija Boškovićevih djela kad će knjige biti skenirane i spremljene na elektronički medij kako bi trajno bile zaštićene od propadanja.

NSK podsjeća na značenje Boškovićevih djela u svjetskim okvirima, kojima je uveo neke principe koji se u znanosti koriste i danas. Idejom trodimenzionalne geometrije s jednom vremenskom veličinom, znatno je doprinio razvoju geodezije, astronomije, matematike i optike, a bio je i odličan inženjer, ističe NSK.

17.05.2011. 17:23:29
http://metro-portal.hr/nsk-planira-restaurirati-djela-rudjera-boskovica/58961/