Metro-portal.hr

objavljeno 29.01.2010. 18:00:30
TKO VOLI NEK' IZVOLI

Novu pilulu za "jutro poslije" možete uzeti i do pet dana nakon seksa

Ellaone je najučinkovitija kad je žena najplodnija, odnosno u trenutcima prije ispuštanja jajašca radi oplodnje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)

Nova „jutro poslije" pilula, Ellaone, može se upotrijebiti i do pet dana nakon spolnog odnosa, što je najdulja zaštita od neželjene trudnoće do danas stvorena, tvrde liječnici. Ako se koristi u kombinaciji s već postojećim običnim pilulama za jutro poslije počet će djelovati i ako je uzmete do 72 sata nakon spolnog čina.

Dakle, čak i da je uzmete punih pet dana nakon seksa, a ne prvo jutro kao što se radi s uobičajenim pilulama te vrste, šanse da zatrudnite su 50 posto. No, inicijative protiv pobačaja u novoj piluli vide „pobačajnog agenta", piše Daily Mail. Josephine Quintavalle iz Pro-Life Alliancea kaže da ako uzmete pilulu 24 sata nakon seksa uvijek se možete opravdati na način da sperma nije ni stigla do jajašca, odnosno da nije ni došlo do oplodnje.

No, ako ova pilula djeluje i pet dana nakon seksa onda to opravdanje ne drži vodu, tvrdi Quintavalle, jer to onda nije kontracepcija već abortus. Znanstvenici se brane da pilula odgađa ispuštanje jajašca do kojeg dolazi prilikom oplodnje, a ne da uništava oplođeno jajašce.

Profesorica Anna Glasier koja je vodila istraživanje o djelovanju Ellaonea nad 5,500 žena objavila je rezultate na internetskoj stranici medicinskog časopisa The Lancet - ona tvrdi da su nove pilule najučinkovitije kad su žene najplodnije, dakle, u trenutcima prije ispuštanja jajašca.

Inače, pet dana je vrijeme koje je potrebno da spermiji uginu ako nisu uspjeli oploditi jajašce.

29.01.2010. 18:00:30
http://metro-portal.hr/novu-pilulu-za-jutro-poslije-mozete-uzeti-i-do-pet-dana-nakon-seksa/31770/