Metro-portal.hr

objavljeno 24.11.2010. 08:50:31
POLICIJA OBJAVILA

Novozelandski rudari vjerojatno mrtvi nakon druge eksplozije

Svih 29 rudara koji su pet dana bili zarobljeni u rudniku ugljena na Novom Zelandu vjerojatno su mrtvi nakon što je odjeknula druga eksplozija u rudniku Pike River

Novozelandski premijer John Key
Novozelandski premijer John Key (Getty Images)

"Naše je uvjerenje da nitko nije preživio. To je jedna od najtragičnijih situacija u kojoj sam se našao kao policajac", izjavio je novinarima policijski inspektor Gary Knowles. "To je nacionalna tragedija", izjavio je premijer na konferenciji za tisak. "Mi smo nacija u žalosti", dodao je Key.

Više nema nade da se pronađu preživjeli u rudniku nakon druge eksplozije do koje je došlo u srijedu, objavila je ranije policija. "Naše je uvjerenje da nitko nije preživio. To je jedna od najtragičnijih situacija u kojoj sam se našao kao policajac", izjavio je novinarima policijski inspektor Gary Knowles.

Nakon eksplozije metana u rudniku ugljena Pike River proteklog petka 29 rudara se našlo zarobljeno u 2,3 km dugom glavnom tunelu. Zbog straha od otrovnih plinova i novih eksplozija spasioci nisu mogli ući u rudnik, a pomoću robota i kamera pokušalo se utvrditi da li je itko preživio prvotnu eksploziju.

Obitelji su u suzama napustile sastanak s dužnosnicima koji su im objavili novost.Nestali, u dobi od 17 do 62 godine, su 24 Novozelanđana, dva Australca, dva Britanca i jedan Južnoafrikanac. Nakon eksplozije, dva rudara, lakše ozlijeđena, uspjela su se vratiti na površinu. (hina/metro-portal)

24.11.2010. 08:50:31
http://metro-portal.hr/novozelandski-rudari-vjerojatno-mrtvi-nakon-druge-eksplozije/51681/