Metro-portal.hr

objavljeno 13.10.2011. 14:57:00
CRNE PROGNOZE

Novozelanđani ulažu nadljudske napore da spriječe katastrofu

Dosad je iscurilo približno 300 od ukupno 1700 tona goriva koliko se nalazi u brodu. Nafta je već počela onečišćivati obalu, usmrtivši pritom morske ptice

Fotografija vijesti

Zbog vjerojatnog puknuća trupa broda koji se nasukao u novozelanskom zaljevu Plenty vlasti su odlučile udvostručiti napore kako bi iz njega ispraznili što više nafte prije negoli se to dogodi, javlja Hina.

U Plenty, jednu od najljepših novozelandskih uvala, moguće je golemo izlijevanje nafte pošto se 5. listopada na greben nasukao teretni brod "Rena" koji plovi pod liberijskom zastavom.

"Nema razloga za optimizam", kazao je Matthew Watson, stručnjak za pomorsku sigurnost čija tvrtka Svitzer sudjeluje u operacijama. "Čini se da je najbolje pokušati iscrpsti gorivo, a tek onda razmišljati što napraviti s brodom ako oplata pukne", objasnio je.

Dosad je iscurilo približno 300 od ukupno 1700 tona goriva koliko se nalazi u brodu. Nafta je već počela onečišćivati obalu, usmrtivši pritom morske ptice.

Stanje se pogoršalo zadnjih dana. "Rena" je odbačena na greben u oluji te su se pojavile velike napukline na trupu u srijedu, ostavljajući malo nade spasiocima za povoljan ishod nesreće.

Ministar zaštite okoliša Nick Smith kazao je da je to "najteža pomorska ekološka katastrofa" na Novom Zelandu.

13.10.2011. 14:57:00
http://metro-portal.hr/novozelandjani-ulazu-nadljudske-napore-da-sprijece-katastrofu/64308/