Metro-portal.hr

objavljeno 28.12.2009. 11:34:58
SAMA VOLJA NIJE DOVOLJNA

Novogodišnje odluke često su kao besmislena vježba

Odredite si manje ciljeve, nagradite se svaki put kad ih ostvarite i o tome vodite dnevnik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)

Iako se radi o redovitom jednogodišnjem ritualu u kojem si obećavamo nov, svjež početak, okretanje novog lista i slično tome, donošenje novogodišnjih odluka čini se kao besmislenom, nesvrhovitom vježbom, tvrde psiholozi. Često ih ne poštujemo, kršimo i tijekom tog procesa postajemo malodušni i snuždeniji nego na početku.

Richard Wiseman sa Sveučilišta Hertfordshire proveo je malo istraživanje nad 700 ispitanika. Istraživao je i analizirao njihove strategije za održavanje i provođenje novogodišnjih odluka u djelo. Ispitanici su uglavnom planirali smršavjeti ili prestati s pušenjem, ali i završiti školovanje te započeti novu i bolju ljubavnu vezu.

Manje od četvrtine je uspjelo držati se odluka. Oni koji nisu u tome uspjeli uglavnom su slušali savjete samozvanih gurua za samopomoć - to prema mišljenju psihologa predstavlja formulu za neuspjeh u samom početku.

Oko 78 posto onih koji nisu uspjeli uglavnom se fokusiralo na loše strane neuspjeha; potisnuli su želje, očekivanja, maštali su o tome da budu uspješni i usvojili su neku vrstu uzora ili su se oslanjali isključivo na snagu vlastite volje.

„Mnoge od ovih ideja redovito preporučuju stručnjaci za samopomoć, no naši rezultati pokazuju da jednostavno ne funkcioniraju", kaže Wisemen i dodaje da ako pokušavate smršavjeti nije dovoljno samo staviti fotografiju supermodela na frižider ili maštati o tome kako ste mršaviji.

S druge strane, oni koji su uspjeli održati obećanja dan samima sebi obično bi razbili ostvarivanje svojih ciljeva u nekoliko koraka i za svaki napravljen korak bi se nagradili. Također su drugima govorili o svojim namjerama, usmjeravali se na prednosti uspjeha te vodili dnevnik o napretku. Osobe koje su planirale ostvariti niz manjih ciljeva imali su puno veće šanse za uspjeh - čak 35 posto, dok su oni koji su slijedili svih pet navedenih strategija imali 50 posto šansi za uspjeh.

Istovremeno, donošenje novogodišnjih odluka u zadnji tren može se obiti o glavu, upozorava Wiseman: „Ako to učinite u draži trenutka, vrlo vjerojatno vam ta odluka ne znači mnogo i nećete dati sve od sebe. Neuspjeh pri ostvarivanju ambicija često je štetan u psihološkom smislu jer oduzima ljudima osjećaj samokontrole."

Na kraju, ne uspijete li odmah izvesti sve po planu, ne treba očajavati. Prema Wisemanovim riječima jedna od strategija uspjeha je i gledanje na te male povremene neuspjehe samo kao na prepreke koje na putu jednostavno morate prijeći.

28.12.2009. 11:34:58
http://metro-portal.hr/novogodisnje-odluke-cesto-su-kao-besmislena-vjezba/29477/