Metro-portal.hr

objavljeno 14.10.2010. 12:06:30
ROCK SYMPHONIES

Novo remek-djelo violinskog virtuoza Davida Garretta

POGLEDAJTE VIDEO - Na ablumu Garrett je vješto obradio pjesme U2-a, Nirvane, Metallice, Aerosmitha i ostalih rock ikona - OSVOJITE ALBUM

David Garrett
David Garrett (David Garrett promo)

David Garrett, najprodavaniji novi izvođač klasične glazbe 2009. godine, vodi slušatelje na vrludavo putovanje raznim žanrovima na svojem novom albumu Rock Symphonies. Rock Symphonies pokazuje Garrettovu ljubav kako prema klasičnoj, tako i prema rock glazbi, te na albumu pokazuje na koji se način ta dva glazbena pravca mogu povezati, a rezultat svega je vrlo intenzivna i snažna glazba.

Na Billboardovoj ljestvici klasičnih albuma, Rock Symphonies koji je izašao prije dva mjeseca, debitirao je na prvom mjestu, a tamo se zadržao ukupno 9 tjedana.

Uz nove interpretacije njegovih omiljenih rock klasika bendova U2, Nirvane, Metallice i Aerosmitha, da nabrojimo samo neke, Davidova virtuoznost sviranja violine prikazuje se u punom sjaju te odiše preciznišću i snagom, a na albumu mu 'pomaže' njegov bend i Praška filharmonija.

Osvojite album na Metro portalu!

Rock Symphonies koji je izašao prije dva mjeseca, bio je prirodni tijek stvari za 28-godišnjeg Garretta. Garrett je cijelu 2009. godinu proveo na turneji, a narijetko bi nakon nastupa s bendom jedne večeri, drugu večer proveo u koncertnoj dvorani s orkestrom. Dvostruka karijera na taj način je vrlo rijetka pojava. Pa ipak, kako i sam naglašava, odvažni violinist u svemu uživa.

david_garrett_-_rock_symphonies_front_cover_by_eneas.jpg
Rock Symphonies

Album je snimljen u New Yorku, u glasovitom Electric Lady Studiju, a orkestar je snimljen u Pragu. S albuma treba izdvojiti neke od najzanimljivijih uradaka u koje svakako spada "Vivaldi Vs. Vertigo", mashup Vivaldija i Vertiga, velikog hita grupe U2. Obrađen je Nirvanin klasik "Smells Like Teen Spirit", Zeppelinov bezvremenski "Kashmir", i Aerosmithova "Walk This Way".

David Garrett je pridobio publiku još s objavljivanjem David Gerrett albuma u lipnju 2009. godine. Između ostalih u goste ga je pozvala i Oprah Winfrey.

Njegova tehnički zapanjujuća izvedba "Flight of the Bumblebee", zabilježena je 2010. u Guinnessovu knjigu rekorda kao najbrža ikada izvedba ovoga djela (66 sekundi), što je brzo odjeknulo diljem svijeta.

Osim što je najprodavaniji novi klasični umjetnik u 2009,  nalazi se na 9. Mjestu Billboardove ljestvice novih autora u konkurenciji svih žanrova. Na prvom je mjestu s David Gerrett albumom na 'klasičnoj' ljestvici proveo čak 9 tjedana, a 70 tjedana ne izlazi iz Top 10.

David Garrett je počeo svirati violinu u dobi od četiri godine, a za Deutsche Grammophon,  prestižnu diskografsku kuću klasične glazbe potpisao je s trinaest godina. Nešto kasnije, bez javljanja svojim roditeljima, pobjegao je iz Njemačke za New York, gdje je bio primljen u svjetski poznatu Juilliard glazbenu školu, gdje je studirao kod legendarnog violinista Itzhaka Perlmana.  

Da bi platio račune bavio se svim i svačim, radio je čak i kao model, pa ste ga mogli vidjeti na stranicama Voguea i Fashion Weeka. Ubrzo je stekao međunarodnu slavu, pa je mogao samo svirati. Njegova strast i predanost sviranju prkosi kategorizaciji autora koji kao da nema granice i ograničenja.

14.10.2010. 12:06:30
http://metro-portal.hr/novo-remek-djelo-violinskog-virtuoza-davida-gerretta/49716/