Metro-portal.hr

objavljeno 10.04.2010. 22:36:52
ASSOCIATED PRESS

Novo pismo dokazuje da je Papa odgađao razrješenje svećenika pedofila

Tada kardinal Ratzinger odugovlačenjem razrješenja prisonio je zataškavanju slučaja zlostavljanja djece, ocjenjuje AP

(Getty Images)
Četiri godine nakon što je svećenik iz Kalifornije koji je osuđen za zlostavljanje djece zatražio da ga se liši svećeničkog statusa, njegov je biskup molio budućeg papu Benedikta XVI da ga se isključi iz svećenstva, ali je Joseph Ratzinger, tada kardinal, u svom odgovoru pozvao na oprez, izvijestila je u subotu agencija Associated Press.

Na temelju pisma tadašnjeg kardinala Ratzingera iz 1985. čiju je presliku dobila agencija AP, agencija ocjenjuje da je Ratzinger odugovlačeći s odlukom o razrješenju svećenika pridonio zataškavanju slučaja.

Pismo je 1985. godine Ratzinger uputio oaklandskom biskupu Johnu Cumminsu i u njemu naglasio kako bi biskup trebao "uzeti u obzir dobro univerzalne crkve" dodajući da je za tu "kongregaciju nužno da takve vrste incidenta podvrgne vrlo pozornom razmatranju što traži duže vremenskom razdoblje". Presliku pisma s Ratzingerovim potpisom dobila je agencija Associated Press. Vatikan je u petak potvrdio da je u pismu Ratzingerov potpis i rekao da je to tipična forma pisma. Drugi glasnogovornik velečasni Ciro Benedettini je rekao da pismo ne predstavlja nikakav pokušaj zataškavanja.

O slučaju američkog svećenika koji je godinama zlostavljao djecu i potom je, unatoč zahtjevima njegova biskupa da ga se ukloni iz svećenstva, ipak još godinama ostao u službi, agencija AP je izvijestila prošlog tjedna. Tadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Joseph Ratzinger, danas papa Benedikt XVI., 1992. godine preuzeo je slučaj svećenika iz Arizone koji je desetljećima seksualno zlostavljao djecu i potom ga je godinama ostavio u službi unatoč opetovanim zahtjevima biskupa da ga se ukloni iz svećenstva.

Pozivajući se na dokumente iz crkvene prepiske, Associated Press je naveo da je 1990-ih crkveni tribunal utvrdio da je velečasni Michael Teta iz Tucsona, Arizona, seksualno zlostavljao djecu od kasnih 1970-ih. Tribunal je utvrdio da je njegovo ponašanje, uključujući optužbe da je zlostavljao dječake pri ispovijedi, gotovo "sotonsko", i slučaj je dalje predao tadašnjem nadležnom kardinalu Josephu Ratzingeru. Ratzinger je dobio taj slučaj jer je Kongregacija za nauk vjere bila nadležna za zlostavljanja pri ispovijedi jer se to smatra težim zlostavljanjem od ostalih zbog oskvrnuća sakramenta pokore. (hina/metro-portal)

10.04.2010. 22:36:52
http://metro-portal.hr/novo-pismo-dokazuje-da-je-papa-odgadjao-razrjesenje-svecenika-pedofila/37562/