Metro-portal.hr

objavljeno 03.05.2016. 08:01:00
EHH ...

Novo natezanje s Grčkom oko reformi i štednje

Ministri financija euroskupine i dalje pokušavaju postići sporazum o novom paketu pomoći Grčkoj. Zahtijevaju preventivne mjere štednje što Grčka odbija

Tsipras i dalje živcira Europu

"Nitko ne želi da se ponovi kaos koji je vladao prošlog ljeta", izjavio je zastupnik u Europskom parlamentu Dimitrios Papadimoulis i tako naglas izgovorio ono što misle mnogi u Bruxellesu. On je član grčke ljevičarske stranke Syriza i na neki način je glasnogovornik grčkog premijera Alexisa Tsiprasa.

U jednom intervjuu za magazin "Spiegel" on odbija raspisivanje novih izbora u svojoj zemlji. Oni bi doveli samo do destabilizacije prilika u Grčkoj i u eurozoni, glasilo je objašnjenje.

Međutim, u samoj Grčkoj je diskusija o prijevremenim izborima u punom jeku. Konzervativna oporbena stranka već dugo traži ostavku premijera. List "Kathimerini" nagađa da bi se i sam premijer mogao odlučiti na nove izbore kako bi od birača dobio novi mandat za svoj politički kurs u razgovorima s kreditorima.

U ljeto 2015. Tsipras je najprije raspisao referendum, a onda i nove izbore kako bi od birača dobio mandat za dramatične pregovore s predstavnicima euroskupine i MMF-a. Nakon niza sastanaka i prijetećeg bankrota Grčke u srpnju je usvojen treći paket pomoći od 86 milijardi eura.

Još nema dogovora

Nalazi li se Grčka, odnosno EU, sada ponovo na početku takve dramatične faze?

Sastanak ministara financija skupine zemalja koje imaju euro kao valutu, koji je bio planiran za ovaj tjedan (28.4.), otkazan je. "Potrebno nam je još vremena", priopćio je šef euroskupine Jeroen Dijsselbloem.

"Blizu smo dogovora. On je moguć u relativno kratkom vremenu", izjavila je europska povjerenica za vanjske poslove Federica Mogherini. U Ateni se predstavnici Europske komisije, Europske središnje banke i MMF-a nisu uspjeli dogovoriti s grčkom vladom o provođenju reformi i mjera štednje koje su bile planirane još za listopad 2015. Grčka vlada ih stalno odgađa.

Prijepor oko preventivnih mjera

Tijekom prošlog vikenda je na sastanku europskih ministara financija u Amsterdamu Nizozemac Dijsselbloem bio optimist da će do četvrtka stvari biti dogovorene. Ministri su tada dogovorili da Grčka sastavi popis preventivnih mjera štednje i reformi "za izvanredni slučaj". Te mjere bi stupile na snagu samo u slučaju da Grčka ne ostvari proračunske ciljeve koji su zacrtani dogovorom o trećem paketu pomoći.

Grčki ministar financija Euklid Tsakalotos je samo nekoliko sati nakon sastanka u Amsterdamu povukao svoj pristanak na to. Pregovori o preventivnim mjerama su propali. Iz Atene se čuju optužbe da europske institucije, i osobito MMF, ucjenjuju grčku vladu. Posebno lijevo krilo vladajuće Syrize vrši pritisak na svog premijera da ni po koju cijenu ne pristaje na bilo kakve "preventivne mjere štednje". Grčka vlada raspolaže tijesnom većinom u parlamentu od samo tri zastupnička mjesta.

Kao i prošle godine Tsipras je pokušao problem s razine ministara financija podići na razinu šefova vlada EU-a. On je od predsjedatelja Europskog vijeća Donalda Tuska tražio da sazove izvanredni summit čelnika zemalja euroskupine. Tusk je to odbio dodavši da očekuje da se temom ponovo pozabave ministri financija. "I to u roku od nekoliko dana, ne tjedana. Moramo izbjeći novu nesigurnost u Grčkoj", rekao je.

"Grčka još uvijek ima novca"

Zsolt Darvas s instituta "Bruegel" u Bruxellesu stvari promatra opušteno. "Ovo se ne može uspoređivati s prošlogodišnjom dramom. Grčka vlada tada tijekom pregovora nije ostavila 'ni kamen na kamenu', ali je na kraju ipak popustila. Siguran sam da će doći do kompromisa", kaže on.

Siguran je i da je Grčka u stanju do kraja ljeta plaćati svoje obveze prema Europskoj središnjoj banci i MMF-u. "Kratkoročno gledano, oni imaju dovoljno novca", vjeruje ovaj stručnjak za financije. Teško je procijeniti kolike su rezerve jer ne postoje pouzdane statistike o stanju grčkog državnog proračuna. Ipak vladi u Ateni će, dugoročno gledano, biti potreban svjež novac iz trećeg paketa pomoći ukoliko se želi vratiti na slobodno međunarodno tržište novca.

Očito da ima još malo vremena za taktiziranje.

"Već pet godina odvija se ista igra. Uoči svake isplate nove tranše kreditori traže još nešto, a Grci žele ispuniti nešto manje od dogovorenog. Na kraju se svaki put postigne dogovor", podsjeća Zsolt Darvas.

MMF mora ostati na sceni

Grčki premijer Tsipras žalio se Donaldu Tusku zbog stajališta MMF-a, koji traži suglašavanje spomenutih "preventivnih mjera" prije nego što da zeleno svjetlo za isplatu iz trećeg paketa pomoći. Zastupnik Syrize Dimitrios Papadimoulis traži da MMF istupi iz programa pomoći Grčkoj. "Sanjam o tome da EU dođe u situaciju da sam rješava svoje probleme", kaže on. Ipak, Njemačka i druge države euroskupine inzistiraju da MMF ostane u igri. "To je definirano i našim zakonom kojim smo regulirali pomoć za Grčku", kaže njemački ministar financija Wolfgang Schäuble. Njemački parlament je sudjelovanje MMF-a, dakle, postavio kao preduvjet da bi uopće odobrio isplatu pomoći Grčkoj.

Socijalisti u Europskom parlamentu imaju više od ostalih simpatije za stav vlade u Ateni. Predsjedatelj kluba zastupnika socijalista Gianni Pitella tvrdi da se od Grčke ne može tražiti da sada usvoji dodatne mjere štednje: "Ukoliko to bude nužno onda bi idućeg tjedna doista trebalo održati izvanredni summit šefova država i vlada euroskupine."

Piše: Bernd Riegert
03.05.2016. 08:01:00
http://metro-portal.hr/novo-natezanje-s-grckom-oko-reformi-i-stednje/97912/