Metro-portal.hr

objavljeno 09.08.2011. 19:35:00
HA HA

Novo lice njemačke komedije

Njemački humor postao je bolji i počeo osvajati svijet novom generacijom talentiranih komičara

Nijemci sve više nasmijavaju svijet

Njemačka komedija je paradoks sam po sebi, složit će se mnogi. Ovaj pojam izaziva pomalo podrugljiv osmijeh na licima diljem Europe. No zadnjih godina došlo je do smjene u komičarskim krugovima. Nova generacija Nijemaca usudila se naime ismijati svoje uštogljene i neduhovite zemljaka. Humorom su se obrušili na takozvanu njemačku pravocrtnost. Tako su se komičari poput Henninga Wehna i Christiana Schultea Loha proslavili upravo na temelju ovakvih šala.

dišnji edinburški „Fringe Festival", najveći festival umjetnosti koji se održava svakog kolovoza  u Škotskoj, ukazuje na sve veću popularnost ovog germanskog naroda. Komadi poput „Nijemci nastupaju", „Kako postati Nijemac u pet koraka" i „Najbolje od njemačkog humora" predstave su s kojima Njemačka nastupa na ovogodišnjem „Fringe Festivalu".

Wehn, najpoznatiji predstavnik novog vala njemačkih komičara i samoprozvani „ambasador njemačke komedije" probio se na englesku scenu zahvaljujući šalama koje zbija na račun tipičnih predrasuda prema Nijemcima. EasyJet, to jest, jeftina putovanja su, po njegovome mišljenju, uvelike doprinijeli „boomu" njemačke komedije

„Ljudi jednostavno mnogo više putuju", rekao je Wehn te dodao kako je i znatiželja bitan razlog uspješnosti ovog tipa komedije. Svoj show Wehn bi opisao kao „germansko veselje prve klase".

Rušenje predrasuda

1981 Elvis Costello je još i mogao ismijavati njemački smisao za humor, preciznije nedostatak tog smisla. Svojom pjesmom „Man Out of Time" (Čovjek izvan vremena) šalje jasnu poruku o njemačkoj dosadnjikavosti.

Zloglasni Basil Fawlty, lik iz serijala Johna Cleesa „Fawlty Towers", nekoć je u sličnom ritmu uzvikivao: „Ne spominjite rat!" dok je u 70-ima zabavljao englesku publiku vicevima o Nijemcima. Ovim se naglašava apsurdnost stereotipa koji su natovareni na njemački narod,  i to na jedan potpuno nov način. Sada, nakon više od 30 godina stvari su se potpuno preokrenule. Izgleda da Nijemci vode kolo, a publika se gura da bi se smijala s njima.

Djelom „Kako postati Nijemac u pet koraka" berlinski komičar Paco Erhard cilja na rušenje klišeja o njemačkoj neduhovitosti. „Polovicu svog života bježao sam od činjenice da sam Nijemac, no ovaj show ne može biti „njemačkiji" nego što je. Radi se o pet osnovnih pokretačkih sila u njemačkoj psihi. Ovo je za mene bilo i jedno osobno putovanje, na kojemu sam otkrio koliki sam u stvari Nijemac." Na to je i ponosan.

Novi val komedije

Ed Chappel je domaćin i organizator kabareta „Nijemci nastupaju" u kojima sudjeluju poznati komičari Bodo Wartke i Jens Heinrich Claassen. „Organiziram dodjelu glazbeno-komičarskih nagrada, što je u principu godišnje natjecanje u kojemu nagrađujemo već afirmirane komičare kao i mlade nade", rekao je Chappel koji u svome džepu ima njemačku diplomu i već godinu dana živi u Berlinu.

Tako je bez puno razmišljanja osnovao njemačku verziju ovog natjecanja pod nazivom „Bogovi glazbene komedije" , na kojemu će već spomenuti komičari Wartke i Claassen nastupiti krajem kolovoza. U međuvremenu ekipa nastupa u Edinburgu i to na engleskom jeziku. Nijemci su sve češća pojava na međunarodnim natjecanjima ovog tipa, a pogotovo na „Fringe Festivalu" čija je brošura prepuna njemačkih imena.

Već zadnjih pet godina bilježi se znatan porast broja komičara iz Europe, pogotovo iz skandinavskih zemalja, Nizozemske i Njemačke. Oni na komičarsku scenu unose uvijek određenu svježinu.

Njemačka na nov način

Chappel smatra je ovaj iznenadni procvat njemačke komedije u stvari jedan vid novog predstavljanja Njemačke ne samo Engleskoj već i ostatku svijeta. „Definitivno su se mišljenja o Njemačkoj promijenila. Svjetsko nogometno prvenstvo 2006. otvorilo je Englezima oči te su konačno spoznali koliko su Nijemci zapravo otvoren, pristupačan i prijateljski nastrojen narod", rekao je Chappel.

Izgleda da laganim, no sigurnim korakom Njemačka postaje sve više „übercool".

Piše: Lilian McDowall / Lea Talijančić / DW
09.08.2011. 19:35:00
http://metro-portal.hr/novo-lice-njemacke-komedije/62124/