Metro-portal.hr

objavljeno 06.01.2010. 18:15:39

Novo u zagrebačkim kinima - 7. siječnja

Nasmijte se uz priču o bizarnostima u najjačoj vojsci svijeta i doživite uzbuđenje uz triler o pojedincu koji zna previše

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Screenshot)

Satiru "Muškarci koji bulje u koze" o američkoj vojsci s radošću će pogledati svi anarhisti i općenito anti-američki raspoloženi gledatelji, no, uživat će i svi ljubitelji komedije. U Hrvatskoj su aktualne vijesti o predsjedničkim izborima pa je sasvim prikladno da u kina stiže film "Predsjednička igra" o tome kakav tretman od države i njenih čelnika dobivaju obični prosječni ljudi kad dođu u posjed važnih informacija.

Upozorenje svim kozama: Muškarci bulje u vas!

Vojske diljem svijeta od pamtivijeka nastoje unaprijediti svoje tehnike ratovanja i stvoriti tajna oružja, no, kad se radi o Amerikancima zaista nije poznato gdje su granice. To dokazuje i prvi ovotjedni novitet u zagrebačkim kinima  „Muškarci koji bulje u koze". Radi se naime, o vojnoj jedinici kojoj je svrha da čita misli, pogledom ubija koze i, naravno, cijedi državnu blagajnu.

Bob Wilton (Ewan McGregor) reporter je u potrazi za velikom pričom. Na svojem putu susreće Lyna Cassadyja (George Clooney), čovjeka koji navodno sudjeluje u velikom eksperimentu američke vojske, odnosno koji je član jedne specijalne jedinice. „Novozemaljska vojska", prema Cassadyjevim riječima, predstavlja revoluciju ratovanja -„ Redovnici ratnici" imaju nevjerojatne moći; mogu čitati neprijateljeve misli, prolaziti kroz zidove, ubijati koze pogledom i sl. No, Bill Django (Jeff Bridges), osnivač neobičnog programa, nestao je pa Cassady mora poći u potragu za njim.

Naš reporter Bob zainteresiran je za ono što je čuo i bez promišljanja odlučuje priključiti se Cassadyju. Nakon nekog vremena oni pronalaze Djanga i to u kampu kojeg vodi odmetnik vidovnjak Larry Hooper (Kevin Spacey). Bob se nalazi između dvije sukobljene strane i tek tad ustvari počinje njegova prava avantura.

Inače, film je nastao prema istoimenoj knjizi čiji je autor Jon Ronson. U njoj Ronson iznosi vladina nevjerojatna i bizarna istraživanja usmjerena k unapređenju ratovanja i vojne nadmoći prvenstveno preko iskorištavanja paranormalnih sila. Kritika je mlako reagirala - ni pozitivno ni negativno. Glumačka izvedba je solidna, kao i humor, ali filmu prema mišljenju eksperata u branši nedostaje pravi oblik. Film možete pogledati u Cinestaru od 7. siječnja.

Nisu izbori već predsjedničke igre

Rachel Armstrong (Kate Beckinsale) mlada je reporterka koja piše za Capitol Sun Times, renomirane washingtonske novine. Kad napiše priču o  identitetu tajne agentice CIA-e Erice Van Doren, koja podigne mnogo prašine u javnosti i izazove kaos, vlada će zahtijevati od nje da otkrije izvor informacija. Uz nju su urednica Bonnie Benjamin (Angela Bassett), odvjetnik novina Avril Aaronson (Noah Wyle) i suprug Ray (David Schwimmer). Protiv nje država i Patton Dubois (Matt Dillon) karizmatičan i vrla ambiciozan tužitelj. Rachel odbija izdati svoj izvor i sudac Hall (Floyd Abrams) joj određuje zatvor zbog nepoštivanja suda...

Priča filma "Predsjednička igra" vrti se uglavnom oko zbivanja iza rešetaka i pravne borbe koja slijedi. Svi su željni znati tko je njen izvor i zašto Rachel radije bira zatvor nego davanje njegova identiteta. Kritika je kao i obično neujednačena - jedna strana smatra da se radi o tipičnom filmu za ozbiljniju publiku, dok drugi u njemu vide obrise obične televizijske forme za mase.

Film je prema vlastitom scenariju režirao Rod Lurie („Kandidat"), a glavne uloge tumače proslavljene holivudske zvijezde Kate Beckinsale, Vera Farmiga, nominiran za Oscara Matt Dillon, Angela Bassett, Alan Alda, David Schwimmer, Noah Wyle i drugi. Film pogledajte u Cinestaru od petka, 7. siječnja.

U Cinestraru i Movieplexu se još uvijek prikazuju animirani film "Arthur i Maltazardova osveta", "Ljubavni Jackpot", priču o ženi koja gubi pa pronalazi ljubav s puno mlađim muškarcem te film "The Fourth Kind" (Susreti četvrte vrste) koji se bavi zastrašujućim otkrićima svjedoka čija su svjedočanstva o otmicama od strane vanzemaljaca gotovo identična do najsitnijih detalja, a u glavnoj ulozi pojavljuje se Milla Jovovich.

06.01.2010. 18:15:39
http://metro-portal.hr/novo-kina-zagi/30125/