Metro-portal.hr

objavljeno 24.08.2011. 21:44:19
DOBRA IDEJA

Novo dijagnosticiranje visokog tlaka

Umjesto jednokratnog mjerenja kod liječnika, pacijente se priključuje na automatski mjerač tijekom 24 sata

Sedmina čovječanstva pati od povišenog tlaka

Britanski su znanstvenici nakon provedenih istraživanja zaključili da se visoki tlak može kvalitetnije dijagnosticirati ako se kontinuirano mjeri tijekom 24 sata, nego dosadašnjom metodom jednokratnog dolaska liječniku na provjeru.

Naime, kod takvih posjeta tlak se često povisi zbog nervoze pacijenta, pa se umjesto toga pacijenta priključi na automatski mjerač tlaka koji ga mjeri svakih pola sata tijekom 24 sata. Na taj se način dobivaju kvalitetniji rezultati koji onda mogu liječniku dati puno bolje podatke za određivanje lijekova koje bi pacijent trebao koristiti.

Također, ovim će se načinom uštedjeti prilična količina novca koja se troši na lijekove za visoki tlak za osobe kojima oni ili nisu potrebni ili su potrebni u manjim dozama.

Ovaj je način dijagnosticiranja odmah prihvaćen od strane Nacionalnog instituta za zdravlje i uvršten u preporuke za liječnike. Trenutno se procjenjuje da oko milijardu ljudi na svijetu pati od povišenog krvnog tlaka, koji je jedan od ključnih razloga za razvoj kardiovaskularnih bolesti.



24.08.2011. 21:44:19
http://metro-portal.hr/novo-dijagnosticiranje-visokog-tlaka/62552/