Metro-portal.hr

objavljeno 07.05.2008. 01:12:05
Nužna integracija

Novine budućnosti bit će na papiru i internetu

Rezultati Međunarodnog foruma glavnih urednika

Fotografija vijesti

Novine koje nemaju integrirano uredništvo za online izdanje nemaju budućnost, pokazalo je ispitivanje među sudionicima Međunarodnog foruma glavnih urednika.

Redakcijski barometar, ispitivanje provedeno među 700 vodećih urednika novina, pokazalo je da 86 posto njih pretpostavlja kako će integrirana uredništva za tiskano i online izdanje novina postati pravilo u novinskom izdavaštvu.

Istodobno, 83 posto njih vjeruje da će se za pet godina od novinara očekivati da proizvode sadržaje za sve postojeće medije. Njih 44 posto uvjereno je da će čitatelji do prvih informacija dolaziti na internetu.

Trećina urednika, točnije 31 posto, smatra da su tiskana izdanja najrašireniji oblik informiranja. Prije godinu dana, to je uvjerenje izražavalo 35 posto urednika.

Više od polovice urednika, 56 posto, smatra da će zbog razvitka interneta vijesti u budućnosti biti besplatne. Stoga dvije trećine njih očekuje da će na važnosti dobiti komentari i analize.

Smanjenje broja mladih čitatelja najveća je prijetnja opstanku novina, smatra 58 posto od 700 ispitanih urednika.

- Ispitivanje pokazuje da su glavni urednici već multimedijalno usmjereni i da su dobro opremljeni za prijelaz s modela tiskanog izdanja na model rada koji uključuje i tiskane i online novine - izjavio je Bertrand Pecquerie, direktor Međunarodnog foruma glavnih urednika.  (HINA)

07.05.2008. 01:12:05
http://metro-portal.hr/novine-buducnosti-bit-ce-na-papiru-i-internetu/6830/