Metro-portal.hr

objavljeno 29.06.2010. 14:14:25
TKO GA GASI?

Novinari Vjesnika žele promjenu uređivačke politike

Predstavnici Sindikata novinara Hrvatske, HND i novinari Vjesnika istaknuli su potrebu promjene uređivačke politike

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)

Predsjednica Radničkog vijeća Narodne novine-Press, tvrtke kćeri Narodnih novina, Marijana Matković izvijestila je da imaju neslužbenu informaciju kako će se danas objaviti prijelazno polugodišnje rješenje za Vjesnik.  Pretpostavlja da će izdavačka prava ostati u krugu Narodnih novina te da će list dobiti potrebno vrijeme kako bi se pronašlo trajno rješenje.

Izrazila je žaljenje zbog pritisaka Sindikata grafičara koji je u odlukama za referendum o štrajku naveo "kako Vjesnik i zaposleni u njemu uopće ne obraćaju pažnju na problem u čijem su središtu".

Napominjući da se glavni urednik lista do sada niti jednom nije službeno obratio zaposlenicima, rekla je da će se, ako bude potrebno, redakcija izjasniti o povjerenju glavnom uredniku. Na upit novinara kazala je da je prosječna plaća novinara u Vjesniku oko 7.200 kuna.

Predsjednik HND-ova ogranka u Vjesniku Zlatko Herljević kazao je da novu priliku koju će dobiti ni na koji način ne smiju prokockati, jer se radi o novcu hrvatskih poreznih obveznika koji, po njemu, imaju pravo na poštene, vjerodostojne i europske novine koje će biti glas demokratske javnosti.

Kazao je i da su već ranije nudili neka rješenja i projekta, ali da za njih nije bilo političke volje. Založio se za donošenje zakona o Vjesniku, kao što su doneseni zakoni o Hini i HRT-u, te transparentno biranje glavnog urednika.

Kazao je da su se glavni urednici birali tako da je netko okrenuo telefonski broj i pitao hoćeš li biti glavni urednik Vjesnika. "Nama je dosta maćehinskog odnosa politike prema Vjesniku i njegovim novinarima", rekao je te istaknuo kako "nikakva zastrašivanja više ne mogu uplašiti ljude u Vjesniku da pišu ono što misle". Ocijenio je da se u slučaju Vjesnika radi i o "igrama" vezanim uz novac i prostor. Ako dođe do privatizacije lista, Herljević smatra da ona treba biti maksimalno transparentna.

Predsjednica SNH Gabrijela Galić smatra da treba što prije rješiti slučaj Vjesnika jer u pitanje dolazi izlaženja novina. Usprotivila se prijelaznom rješenju i zatražila cjelovit, jasan program što će se ubuduće događati s listom i 200 zaposlenika.

Izražavajući zadovoljstvo što je na šest mjeseci osigurano izdavanje Vjesnika, predsjednik HND-a Zdenko Duka kazao je da to razdoblje ne smije biti produljenje njegove agonije. Nužnom je ocijenio promjenu uređivačke politike te ostavku uredništva lista jer je ona, kaže, dovela dnevnik do "samoubojstva". Smatra i kako bi premijerka Jadranka Kosor trebala shvatiti da je objavljivanjem njenih brojnih fotografija u Vjesniku u pitanje doveden i njen imidž jer se Hrvatsku prikazuje kao Kim Il-Sungovu diktaturu. (hina/metro-portal)

29.06.2010. 14:14:25
http://metro-portal.hr/novinari-vjesnika-zele-promjenu-uredjivacke-politike/43613/