Metro-portal.hr

objavljeno 22.03.2011. 14:26:06
UKIDANJE PRAVA

Novinari Večernjeg lista od sutra u štrajku

Novinari Večernjeg lista, pozvali su danas sve novinare da se solidariziraju i pruže im potporu u sutrašnjem stupanju u štrajk te u petak pridruže prosvjednoj povorci

Fotografija vijesti

Glavni sindikalni povjerenik u 'Večernjaku' Anton Filić je na konferenciji za novinare u Novinarskom domu istaknuo da je njegov list dobio prvi kolektivni ugovor, još 1996., čija temeljna prava Uprava po nalogu vlasnika, austrijske Styrije, sada ukida i drastično smanjuje stečena prava zaposlenika. Hrvatske je novinare pozvao da se solidariziraju s 'Večernjakovcima', "da budemo zajedno jer samo tako možemo postići svoje ciljeve", a posebno se obratio honorarnim suradnicima, tzv. RPO-ovcima u Večernjem listu, da ne budu štrajkolomci, unatoč neuređenom statusu koji je na rubu zakona i zbog kojega bi, priključe li se štrajku, mogli dobiti otkaz.

"Pozivam i sve čitatelje da od četvrtka više ne kupuju Večernji list, jer to neće biti list koji rade novinari već niževrijedna alternativa", poručio je Filić. "Nije problem napraviti 'copy-paste' novine, nego kvalitetne novine, a samo dogovorom sa zaposlenicima mogu se izdavati kvalitetne novine", dodao je.

Da je borba Večernjakovih novinara za stečena prava ujedno i borba za slobodu medija naglasio je i predsjednik Redakcijskog vijeća tog lista Marinko Jurasić. "Ako se ne uspijemo izboriti za svoja prava, kako ćemo sutra za tuđa, a tako ne funkcionira sloboda medija", istaknuo je, naglasivši da problem kršenja kolektivnog ugovora nije "endemski problem" Večernjeg lista, već cijelog hrvatskog novinarstva.

I on je upozorio da je obespravljenost RPO-ovaca, kojih je u 'Večernjaku' 120 u odnosu na 102 stalno zaposlena, oružje koje Uprava koristi kako bi ograničila štrajk, a krajnje malicioznima ocijenio je prozivke da 'Večernjakovi' novinari štrajkaju unatoč visokim primanjima. "Mi smo sedma sila, ovo je jedna od vodećih dnevnih novina, njihov je rad prepoznat od javnosti, a jedva spajamo kraj s krajem", poručio je, a s njim se složila i predsjednica ogranka HND-a u Večernjem listu Božena Matijević, ustvrdivši da je dio novinara prisiljen uz novinarski raditi i neki drugi posao, poput peglanja i pranja prozora po kućama.

Osim od novinara, potporu štrajku zatražila je i od građana, "jer smo im mi (novinari) često bili jedina slamka spasa, mi smo uvijek bili tu da ih saslušamo i pomognemo, i zato očekujemo da će nas javnost podržati".

 

22.03.2011. 14:26:06
http://metro-portal.hr/novinari-vecernjeg-lista-od-sutra-u-strajku/56812/