Metro-portal.hr

objavljeno 14.03.2013. 06:09:00
ZAKONI

Novinari traže dekriminalizaciju klevete i uvrede

U HND-u drže i da bi iz zakona svakako trebalo izbaciti novouvedeno kazneno djelo tzv. sramoćenje

Novi Kazneni zakon ima čudne odredbe
Novi Kazneni zakon ima čudne odredbe (Arhiva)

HND smatra da bi djela protiv časti i ugleda trebalo dekriminalizirati, dakle, izbaciti iz Kaznenog zakona, a da bi oni koji se smatraju oštećenima uvredama, klevetama i sramoćenjem osobnu zadovoljštinu i novčanu odštetu trebali i mogli potražiti u građanskim parnicama, a ne eventualno izrečenim i naplaćenim kaznama puniti državni proračun.

Ako kaznena djela protiv časti i ugleda ipak ostanu u KZ-u, koji je stupio na snagu prvog dana 2013., u HND-u drže da bi iz zakona svakako trebalo izbaciti novouvedeno kazneno djelo tzv. sramoćenje, pogotovo stavak u kojem stoji da čak niti dokaz da su tvrdnje koje je novinar iznio istinite ne mogu osloboditi novinara krivnje, ako sudac ocijeni da te tvrdnje nisu iznesene u javnom interesu

Za novinarsku udrugu je potpuno neprihvatljivo i što se teret dokazivanja prebacio na okrivljenike. To znači da novinar mora dokazivati da nije imao namjeru klevetanja umjesto obratno, da tužitelj dokazuje da je okrivljeni novinar imao izričitu namjeru klevetati tužitelja, kao što je bilo u prijašnjem KZ-u.

14.03.2013. 06:09:00
http://metro-portal.hr/novinari-traze-dekriminalizaciju-klevete-i-uvrede/77028/