Metro-portal.hr

objavljeno 05.11.2010. 10:35:29
MIROVINSKI FONDOVI

Novinari BBC-a u štrajku zbog rada do 65. godine

Štrajk novinara uzrokovao je poremećaje u programu, a neke radijske ili televizijske emisije nisu emitirane ili su skraćene

Novinari BBC-a u štrajku zbog rada do 65. godine
Novinari BBC-a u štrajku zbog rada do 65. godine (Wikipedia)

Tisuće novinara britanskog BBC-a počelo je u petak u ponoć 48-satni štrajk protiv reforme mirovinskih fondova britanske radio-televizije.

Štrajk koji je pokrenulo oko 4.000 članova nacionalnog sindikata novinara (NUJ) počeo je točno u ponoć i već je uzrokovao velike poremećaje u programu jer neke vrlo gledane radijske ili televizijske emisije nisu emitirane ili su skraćene. Većina informativnih emisija BBC-a bit će otkazana, a informativni program koji emitira 24 sata dnevno emitirat će vijesti samo povremeno.

Tijekom dana planiraju se prosvjedi ispred dopisništava BBC-a u cijeloj zemlji. Ukoliko ovaj ne donese rezultate, drugi štrajk predviđa se 15. i 16. studenoga.

Pregovori uprave BBC-a i njegovih novinara prekinuti su u listopadu kada se 70 posto članova NUJ-a (koji predstavlja otprilike trećinu zaposlenika BBC-a) izjasnilo protiv konačne ponude uprave, koju su prihvatili drugi sindikati.

Reformom se namjerava smanjiti manjak u mirovinskim fondovima BBC-a, koji trenutno iznosi oko 1,5 milijarda funti, i predviđa se da će zaposlenici morati raditi do 65. umjesto 60. godine i odvajati veći dio svoje plaće u mirovinski fond nego ranije. (hina/metro-portal)

05.11.2010. 10:35:29
http://metro-portal.hr/novinari-bbc-a-u-strajku-zbog-rada-do-65-godine/50744/