Metro-portal.hr

objavljeno 21.09.2018. 16:01:00
EU FONDOVI

Novih 650 milijuna kuna za poljoprivrednike

Za dodatne informacije te kvalitetnu i pravovremenu pripremu projekta obratite se stručnjacima iz tvrtke Ravecon

Još poticaja za poljoprivrednike
Još poticaja za poljoprivrednike (Arhiva)

Za poljoprivredna gospodarstva koja žele ulagati u proizvodnju i preradu, izgradnju i opremanje objekata te obnovljive izvore energije osigurana su bespovratna sredstva iz mjere 4.

Potpora je namijenjena poljoprivrednicima koji ulažu u sektor voća i povrća, stočarstva i peradarstva, u sektor za bolje upravljanje tlom, gnojivima i pesticidima ili korištenja obnovljivih izvora energije, nusproizvoda i drugih neprehrambenih sirovina u svrhu biogospodarstva.

Otvoreni su sljedeći natječaji:

4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava

Natječaj ima za cilj povećanje konkurentnosti PG-a za sektor voća i povrća te stočarstva i peradarstva. Korisnici pri prijavi na natječaj moraju dokazati minimalnu ekonomsku veličinu 6.000 eura za sektor voća i povrća te minimalnu ekonomsku veličinu 8.000 eura za sektor stočarstva i peradarstva. Prihvatljivi troškovi uključuju podizanje novih nasada, nabavu poljoprivredne mehanizacije i gospodarskih vozila, kupnju i uređenje zemljišta, građenje/rekonstrukciju/opremanje objekata za uzgoj bilja i sadnog materijala, objekata za životinje, objekata za skladištenje i pakiranje proizvoda, sustava za navodnjavanje, restrukturiranje postojećih.

4.1.2. Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva

Provedba ovog tipa operacije ima za cilj smanjenje štetnog utjecaja na okoliš pravilnim zbrinjavanjem, rukovanjem i skladištenjem stajskog gnojiva kroz uređena gnojišta te povećanje plodnosti tla prema načelima dobre poljoprivredne prakse. Prihvatljivi troškovi su građenje/rekonstrukciju/opremanje prostora za skladištenje stajskog gnoja/digesta, nabavu opreme i strojeva za utovar, transport i primjenu organskog gnojiva.

4.1.3. Korištenje obnovljivih izvora energije

Ovaj poziv ima za cilj povećanje učinkovitog korištenja energije na poljoprivrednim gospodarstvima. Prihvatljivi troškovi uključuju građenje/rekonstrukciju/opremanje objekata za prijem, obradu i skladištenje sirovina za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (biomasa i sunce), objekata za obradu, preradu i skladištenje supstrata za organsku gnojidbu te nabavu strojeva za transport i primjenu supstrata na poljoprivrednim površinama.

Prihvatljivi korisnici i visina potpore

Prihvatljivi korisnici su pravne i fizičke osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika najmanje godinu dana prije prijave projekta, proizvođačke organizacije (osim u 4.1.3) te mladi poljoprivrednici. Najniža vrijednost potpore iznosi 5.000 eura a najviša 1.000.000 eura, uz intenzitet potpore od 50% od ukupnih prihvatljivih troškova.
Prijave na natječaj započinju 31. kolovoza i traju do 17. listopada 2018. godine.

Više o natječaju možete pronaći ovdje.

Za dodatne informacije te kvalitetnu i pravovremenu pripremu projekta obratite se stručnjacima iz tvrtke Ravecon.

21.09.2018. 16:01:00
http://metro-portal.hr/novih-650-milijuna-kuna-za-poljoprivrednike/114471/