Metro-portal.hr

objavljeno 26.06.2020. 09:30:00
NAJAVE

Novi Zagreb pretvara se u gradski centar kulture

U sklopu projekta SuKultura u novozagrebačkim kvartovima odvijat će se manifestacije Kultura za sve! i Akcija za trg!, koje donose niz dinamičnih umjetničkih programa u kojima će sudjelovati sve generacije lokalne zajednice

Na konferenciji za medije u Kulturnom centru Travno predstavljen je projekt SuKultura i manifestacija Kultura za sve! koja će se održati 10., 11. i 12. srpnja na nekoliko lokacija u novozagrebačkoj četvrti Travno. Tijekom jednog srpanjskog vikenda, na platou Mamutice, u atomskom skloništu Travno i Kulturnom centru Travno predstavit će se stanovnicima ove novozagrebačke četvrti, kao i svim ostalim posjetiteljima, umjetnički projekti i rezultati radioničkih programa koji su se prethodnih mjeseci u okviru projekta SuKultura provodili u suradnji umjetnika_ca te raznih udruga i organizacija s lokalnom zajednicom i građanima_kama Novog Zagreba. Spomenute lokacije pretvorit će se tako u privremene pozornice za kazališne predstave, ambijentalne instalacije, izvedbene radove i klaunsko-cirkuske izvođačke točke.

Dvogodišnji projekt SuKultura odvija se od listopada 2018., no njegovi su ciljevi dugoročni: jačanje civilno-javnog partnerstva putem modela sudioničkog upravljanja u kulturi. Riječ je o povezivanju nezavisnih udruga i organizacija koje djeluju u polju kulture, nadležnih gradskih institucija te javnih ustanova u kulturi, a sve kako bi u novozagrebačkim kvartovima oživjeli različiti kulturno-umjetnički programi namijenjeni lokalnoj zajednici, kao i svim ostalim zainteresiranim posjetiteljima. Manifestacija Kultura za sve! pružit će primjer programa osmišljenih, provedenih i realiziranih upravo na ovim temeljima: zajedničkim angažmanom svih spomenutih strana. Nositelj projekta SuKultura je udruga Domino, a partneri su Centar za kulturu Novi Zagreb, Gong, Grad Zagreb, Kulturni centar Travno i Umjetnička organizacija Eurokaz.

O projektu SuKultura govorila je Karla Pudar iz udruge Domino: „SuKultura predstavlja značajan korak naprijed ne samo prema obogaćivanju kulturne produkcije u Novom Zagrebu, već i prema aktivnom uključivanju same publike u proces odlučivanja i kreiranja kulturnih programa. Naime, u sklopu SuKulture osnovano je zasebno tijelo, Vijeće SuKultura, koje uvodi novi model programskog vijeća temeljenog na sudioničkom upravljanju u kulturi. Vijeće razmatra potrebe lokalne zajednice i prema njima promišlja, odabire i predlaže dio godišnjeg programa koji će se provoditi u centrima za kulturu, na lokacijama u Novom Zagrebu, ali i šire. Na taj način odluke o programima koji će se održavati u centrima za kulturu donose se zajednički, a pritom razne nezavisne udruge i organizacije dobivaju priliku provoditi programe u javnim ustanovama, i to u direktnoj suradnji s lokalnom publikom." O ovim temama - konceptu sudioničkog upravljanja te primjerima dobre prakse - raspravljat će se i na panelu koji će se u KUC-u Travno održati u utorak, 30. lipnja, s početkom u 14 sati, a na kojem će sudjelovati Dea Vidović iz Zaklade Kultura nova te Anita Zlomislić iz Centra za kulturu Novi Zagreb, uz predstavnike Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Dinamiziranje kulturne produkcije u Novom Zagrebu, otvorenost za sve građane koji se mogu aktivno uključiti i kreirati programe po svojim željama i potrebama te dostupnost kulture za sve, od najmlađe do najstarije populacije, osnovne su premise SuKulture. „KUC Travno i ranije je organizirao i realizirao brojne kulturne i obrazovne programe, događanja i aktivnosti, kako na lokalnom, tako i na međunarodnom planu, a velik dio programa profiliran je kvartovski i namijenjen lokalnoj zajednici, s kojom se kontinuirano njeguju prijateljski i dobrosusjedski odnosi. Bliska suradnja s mnogim umjetničkim organizacijama dovela je do toga da je KUC Travno ujedno i domaćin brojnih događanja značajnih za zagrebačku scenu. U projektu SuKultura prepoznali smo velik potencijal za produbljivanje suradnje upravo s lokalnom zajednicom, stoga smo odlučili staviti svoje resurse na raspolaganje udrugama koje razvijaju takve tipove programe. U tom partnerstvu zajednički radimo na stvaranju sadržaja za koje lokalna zajednica pokazuje najveći interes. Ovim projektom želimo ujedno ukazati i drugim institucijama na to koliko je bitno otvoriti vrata lokalnim stanovnicima i kako se kroz sudioničko upravljanje mogu proizvoditi programi na radost kvartovske zajednice", pojasnio je Andro Vladušić iz KUC-a Travno.

Umjetničke manifestacije koje će se u srpnju i rujnu održati u sklopu projekta SuKultura predstavio je Marko Milovac iz Centra za kulturu Novi Zagreb: „Srpanjskom manifestacijom u Travnom - Kultura za sve! - pokazat će se na koji način model sudioničkog upravljanja može zaživjeti u praksi. Gotovo svi umjetnički programi ostvareni su u suradnji sa stanovnicima Novog Zagreba koji su sudjelovali u nizu radionica te zajedničkim snagama - pod vodstvom umjetnika i kreativaca iz raznih udruga - oblikovali umjetničke sadržaje. U Travnom će tako svoje programe izvesti i predstaviti umjetnička organizacija ARKTIK - Institut za budućnost, koja je sa stanovnicima Novog Zagreba i pod mentorskom palicom Irene Boćkaj i Vilima Matule radila na stvaranju izvedbenog rada o potrebi jačanja kvartovskog zajedništva kako bi se nadišle različite krize, udruga Domino izvest će Predstavu zajednice, dok će Točka na I prezentirati predstavu nastalu prema motivima Krležinih novela Bitka kod Bistrice Lesne i Tri domobrana u kojoj, uz profesionalne glumce, sudjeluju i štićenici Doma za starije osobe Sveta Ana. Triko Cirkus Teatar će, koristeći jezik klaunske igre i cirkuske elemente, izvesti predstavu Stanari u mamutu, u koju su uključeni stanovnici svih generacija, a u organizaciji Eurokaza nastaje kombinacija predstave i ambijentalne tvorevine pod nazivom Pet godišnjih doba. Zgrada Mamutice ishodiše je programa Tijelo Riječi, koji su za udrugu Domino osmislile Josipa Bubaš i Neva Lukić kako bi zajedno sa stanovnicima ove najveće zagrebačke stambene zgrade u nizu solo točaka i grupnih izvedbi pokazale na koje načine može zaživjeti ideja 'zgrade-grada'. U rujnu će pak na zapadu Novog Zagreba, pod okriljem CZK-a Novi Zagreb, biti organizirana Akcija za trg!. Od 11. do 13. rujna u Remetinečkom gaju tada će svoje umjetničke programe, nastale također u suradnji s lokalnom publikom, prezentirati izvedbena skupina BADco., interdisciplinarna platforma Bacači sjenki, naš poznati VJ Ivan Lušičić Liik, umjetničke organizacije Studio Artless i Radio Kanzas te Udruga za Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII). Studio Artless, primjerice, istraživat će skrivene priče iz susjedstva u Remetinečkom gaju, a kroz razgovore sa stanovnicima bilježit će se načini korištenja naselja i 'nevidljive' putanje. Dan Remetinca obilježit će brojne glazbene točke, kvartovske šetnje i privremene intervencije koje će podsjetiti na povijest naselja. Bacači sjenki će stvoriti mobilni interpretacijski izvedbeni centar Zapruđa u sklopu kojeg će sa stanovnicima Zapruđa razgovarati o povijesti, svakodnevici, potrebama i problemima ovog kvarta."

„Proces rada s građanima pri stvaranju umjetničke predstave vrlo je slojevit, ali i poticajan jer podrazumijeva reverzibilan proces učenja i razmjenu znanja između obje uključene strane, a publiku oslobađa od njezine tradicionalne pasivne uloge konzumenta. Poticanje i oživljavanje kulturne produkcije u Novom Zagrebu, koja će biti povezana s temama i potrebama stanovnika novozagrebačkih četvrti, pruža niz kreativnih mogućnosti, ali i pokazuje da kultura jest i treba biti neizostavan dio svakodnevnog života i iskustva. Inzistiranjem na uključivanju svih zainteresiranih građana i uvođenjem demokratičnijih oblika upravljanja centrima za kulturu gradi se sinergija između svih strana koje sudjeluju u procesu i stvara se direktan dijalog između umjetnika, kulturnih radnika i publike, što je vrlo važno", zaključila je Iva Srnec Hamer iz Umjetničke organizacije Točka na I.

Informacije i raspored događanja organiziranih u okviru manifestacija Kultura za sve! i Akcija za trg! bit će objavljene na internetskim stranicama udruge Domino, Kulturnog centra Travno i Centra za kulturu Novi Zagreb, kao i na Facebook stranici SuKulture.

26.06.2020. 09:30:00
http://metro-portal.hr/novi-zagreb-pretvara-se-u-gradski-centar-kulture/125918/