Metro-portal.hr

objavljeno 10.03.2009. 11:29:04

Novi udar na YouTube

Britanskim korisnicima od sinoć blokiran pristup originalnim spotovima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)

Vlasnik video servisa YouTube, gigantski Google, objavio je da je prisiljen blokirati pristup originalnim spotovima svojim korisnicima u Velikoj Britaniji jer pregovori s Društvom za prava izvođenja glazbe, PRS-om nisu uspješno okončani.

Kako je ugovor o licenci istekao, Performing Rights Society postavio je, prema riječima glasnogovornika Googlea, uvjete koji su neodrživi. Google naglašava da su obje strane i dalje u procesu postizanja dogovora, no do tada će video spotovi koje su im ustupile diskografske kuće morati biti blokirani.

S druge strane, PRS kaže da je blokada inicirana od strane Googlea koji planira plaćati bitno manje autorima, i da oni nemaju nikakve veze s blokadom. Dodaju da je YouTube imao 5,7 milijardi dolara prihoda u zadnjem tromjesečju prošle godine, što je ostvareno velikim dijelom zahvaljujući upravo takvim sadržajima.

Nakon što je Warner Music uklonio sve svoje spotove s YouTube krajem prošle godine, ovo je još jedan udarac najpopularnijem video servisu na svijetu.

 

10.03.2009. 11:29:04
http://metro-portal.hr/novi-udar-na-youtube/15575/