Metro-portal.hr

objavljeno 17.11.2018. 15:49:00
ZNATE LI?

Novi trendovi estetske kirurgije

Čini se kako ni muškarci ne zaostaju u estetskim zahvatima - vrlo je česta kod njih operacija nosa, operacija uški, liposukcija i uklanjanje masnog tkiva kod područja grudi

Ljepota pod nožem...
Ljepota pod nožem... (Shutterstock)

Estetske operacije u Hrvatskoj već odavno nisu rijetkost, samo se trendovi uljepšavanja s godinama mijenjaju. U estetskoj medicini i dalje je jedan od najtraženijih estetskih zahvata liposukcija, odnosno uklanjanje masnog tkiva s određenih dijelova tijela.

Ljepota i mladost, ako je suditi prema nekim procjenama i podacima, sve više postaje imperativ društva. Kao jedna od metoda boljeg izgleda, estetski su zahvati za kojima, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, potražnja ne jenjava.

Danas je trend da se više ide prema minimalno invazivnim ili neinvazivnim zahvatima zato što je nakon njih oporavak puno kraći, a s tim se zahvatima nastojimo na neki način usporiti proces starenja. Upravo kod tih, minimalno invazivnih zahvata, popularna je laserska metoda pomlađivanja lica, botoks i  fileri hijaluronskih kiselina.

Kod starijih žena traženo je uklanjanje viška kože s gornjih vjeđa, liposukcija, zatezanje lica te podizanje grudi.

Čini se kako ni muškarci ne zaostaju u estetskim zahvatima - vrlo je česta kod njih operacija nosa, operacija uški, liposukcija i uklanjanje masnog tkiva kod područja grudi. Kod starijih muškaraca opet bleferoplastika, facelifting, liposukcija trbuha, radi se i transplantacija kose, a popularno je i produženje ili podebljanje spolovila.

Žene se često žele riješiti masnih naslaga, a kada u tome ne pomaže dijeta, neki se odlučuju i za zahvat - liposukciju. Ipak, uklanjanje masnog tkiva s određenih dijelova tijela nekima nije preporučljiva alternativa. Ne preporučuje se osobama koje su značajno pretile, imaju veću tjelesnu masu jer liposukcija nije metoda smanjenja veličine tijela, ona je oblikovanje tijela gdje su masna tkiva previše izražena.

Prije samog zahvata, radi se i detaljna analiza, ovisno o vrsti anestezije koju osoba odabire.

Ako je u pitanju opća anestezija, tada su potrebni opsežniji pregledi poput onog kod internista, EKG-a i krvne slike. I zahvati se razlikuju ovisno o željama pacijenata.

Tijek oporavka nakon zahvata liposukcije traje od 3-6 tjedana. Ako se upotrebljava laser, oporavak je kraći. Bez obzira na vrstu opreme, zahtjevnost uklanjanja masnog tkiva, osoba mora nositi steznik gotovo 24 sata kako bi zatezanje kože bilo što uspješnije.

Liposukcija kao kirurška metoda danas je toliko napredovala da se koriste uže kanile, odnosno cijevi kojima se isisava mast pa ožiljaka gotovo i nema, radi se sa specijalnim aparatima i tehnikama, no liposukcija ipak nije čudotvorno rješenje. Jako je važno odnositi se ispravno prema prehrani, uključiti kretanje, što je u 21. stoljeću zanemareno, da je to jedan dugotrajan proces i da se nikako ne smije dozvoliti da se te masne naslage ponovno vrate.

17.11.2018. 15:49:00
http://metro-portal.hr/novi-trendovi-estetske-kirurgije/115414/