Metro-portal.hr

objavljeno 13.11.2013. 08:32:00
FILMSKA KRITIKA

Novi Thor: Lijep k'o grijeh, suptilan k'o čekić!

Vidjet ćemo na proljeće kako će se u kinima provesti nastavak „Kapetana Amerike", no nakon samo par dana jasno je da drugi „Thor" rastura

Thor rastura box office
Thor rastura box office (Arhiva)

Ako su se prvi „Thor" i „Kapetan America", koji su se 2011. pojavili u razmaku od koja dva i pol mjeseca, pomalo činili kao svojevrsni međufilmovi, koji će uoči svemoćnih „Avengersa" publiku upoznati s još dva jaka i za razvoj buduće franšize izimno važna Marvelova junaka, sad su ta dva mišićava momka oba dobila svoj samostalni život. Vidjet ćemo na proljeće kako će se u kinima provesti nastavak „Kapetana Amerike", no nakon samo par dana jasno je da drugi „Thor" rastura - u prvom vikendu globalno je uzeo oko 327 milijuna U$D i tako u sekundi praktički povratio svoj debeli budžet od 170 milijuna, što je pothvat koji je ove sezone uspio tek rijetkima.

Prvi „Thor" bio je sasvim solidna blockbusterska zabava, svakako bolja od napornih lanjskih „Avengersa", no opterećivala ga je podvojenost zbivanja na ekranu - tamo smo naime paralelno pratili fantastična zbivanja na Thorovom domicilnom planetu Asgardu i dosta „prizemnu" i prozaičnu radnju na Zemlji. „Dvojci" je sad po tom pitanju znatno lakše, pogotovo što su zbivanja na Zemlji otišla sasvim u pravcu komedije.

Potencijalni problem je moguće odsustvo Lokija (Hiddlestone), podjednako važnog za Thorovu priču kao i sam naslovni junak, ali svakako zanimljivijeg, uzbudljivijeg i nemjerljivo sočnijeg lika od svog nabildanog, ljepuškastog i pomalo tupastog buraza čekićara. Ali bez brige, Loki je odmah na početku spakiran u ćeliju iz koje nema bijega, a opet ga u filmu ima sasvim dovoljno da nikome ne usfali.

Cijeli kritiku „Thora: Svijeta tame" možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

13.11.2013. 08:32:00
http://metro-portal.hr/novi-thor-lijep-ko-grijeh-suptilan-ko-cekic/81567/