Metro-portal.hr

objavljeno 23.11.2010. 13:30:00
NAPREDNA TEHNIKA

Novi test otkriva kriminalce iz gotovo ničega

Znanstvenici su razvili novi test koji može otkriti dob zločinca iz sićušnih uzoraka krvi

Potrebni su samo mali uzorci krvi, koja može biti stara i do 100 godina
Potrebni su samo mali uzorci krvi, koja može biti stara i do 100 godina (Wikipedia)

Koristeći postojeće DNK tehnike, istraživači su otkrili da mogu pronaći dob osobe uz mogućnost pogreške od 9 godina. Stručnjaci tvrde kako novi test, koji koristi tragove krvi stare i do nekoliko godina, može dovesti do revolucije na polju kriminalističkih istraga, te rješiti i one najteže slučajeve.

Dosadašnja metoda oslanja se na zube, kosti i ostale dijelove tijela, kako bi se utvrdila dob osumnjičenog. No znanstvenici sa Sveučilišta Erasmus u Nizozemskoj iskoristili su karakteristike imunoloških stanica, poznatih kao T-stanice, koje prepoznaju strano tijelo, kako bi izračunali dob.

"Demonstrirali smo da se dob može procijeniti iz krvi, i to s prilično dobrom točnošću, koristeći ovaj jednostavan, ali osjetljiv test. Naša metoda može se primjeniti na situacije u kojima su dostupne samo male mrljice krvi, a takve pokrivaju velik dio zločina. Može se upotrijebiti i na povijesnim uzorcima starijima i od 100 godina", objašnjava dr. Manfred Kayser, koji je vodio studiju.

T-stanice sadrže male prstenove DNK, a njihov broj proporcionalno opada s godinama. Dr. Kayser navodi kako se broj ovih molekula računa u odnosu na referentni gen, na kojeg pak ne utječe dob. To omogućuje izračun ukupne količine DNK u uzorku.

"Postoji problem, jer se normalno vaša DNK ne mijenja kako starite. Ono što se mijenja jest aktivnost određenih gena tijekom života, no to se događa na RNK nivou. Kriminalistički laboratoriji nisu opremljeni za tako nešto, pa smo zbog toga morali pronaći drugačiji pristup."

23.11.2010. 13:30:00
http://metro-portal.hr/novi-test-otkriva-kriminalce-iz-gotovo-nicega/51633/