Metro-portal.hr

objavljeno 22.11.2013. 17:03:33
ČESTITKE

Novi svjetski rekord Gorana Čolaka

S preronjenih 225 metara Goran je postavio novi svjetski rekord u dinamici bez peraja - jednoj od disciplina u ronjenju na dah

Čolak ne prestaje rušiti rekorde
Čolak ne prestaje rušiti rekorde (Arhiva)

Goran Čolak, najuspješniji hrvatski i svjetski ronilac na dah te vlasnik nedavno osvojene titule Guinessovog rekorda, jučerašnjim nastupom na AIDA natjecanju u Beogradu (Srbija) ostvario je novi svjetski rekord.

S preronjenih 225 metara Goran je postavio novi svjetski rekord u dinamici bez peraja - jednoj od disciplina u ronjenju na dah. Tako je titulu najboljeg na svijetu u spomenutoj disciplini preuzeo od dosadašnjeg nosioca, Novozelanđanina Dave Mullinsa čijem se dosadašnjem rezultatu od 218 metara već tri godine nitko nije uspio približiti.

Postavljanje rekorda upriličeno je prema strogim pravilima AIDA-e (Association Internationale pour le Développement de l'Apnée), jedne od dviju krovnih organizacija po kojima se odvijaju natjecanja u ronjenju na dah u svijetu, uz nadzor licenciranih sudaca Petra Bojovića (Srbija) i Radoslawa Gaca (Poljska).

Budući da za to ima osigurane sve potrebne uvjete, Goran će u narednih nekoliko dana pokušati dodatno poboljšati rezultat, te time postaviti još višu ljestvicu svojim konkurentima. Ovaj rekord samo je nastavak Goranovih impresivnih sportskih postignuća među kojima možemo izdvojiti veliki uspjeh na posljednjem svjetskom prvenstvu po federaciji AIDA kada je osvojio zlatne medalje u sve tri natjecateljske discipline (što prije njega nijednome roniocu u muškoj konkurenciji nije uspjelo) te postavio svjetski rekord u disciplini dinamika s perajama, a po ovoj je federaciji i aktualni ekipni svjetski prvak (iz 2012. godine).

Osim profesionalnih sportskih natjecanja u kojima ne prestaje rušiti rekorde, Goran se u medijima istaknuo i nedavnim rušenjem Guinessovog rekorda u statici s prethodnim udisanjem kisika kada je na glavnom zagrebačkom trgu i u prisustvu mnogih kolega, građana Zagreba te gradonačelnika Milana Bandića pod vodom izdržao čak 22 i pol minute!

Sve novosti najboljeg svjetskog ronioca na dah, Gorana Čolaka, pratite na njegovoj službenoj Facebook stranici. 

22.11.2013. 17:03:33
http://metro-portal.hr/novi-svjetski-rekord-gorana-colaka/81752/