Metro-portal.hr

objavljeno 04.01.2011. 16:51:29
SINDIKATI PODRŽAVAJU

Novi školski kalendar - duži zimski, kraći proljetni praznici

Velikoj promjeni školskog kalendara nakon pet godina najviše će se razveseliti turističke agencije

Škola
Škola (Vlado Kos/Cropix)

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa najavilo je da će nakon pet godina promijeniti školski kalendar, a ideju je podržao i predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba. Tako školska godina više neće počinjati kao 2010., prvog ponedjeljka u rujnu, već ovisno o dogovoru županija, koje od sada o tome odlučuju. Zimski će praznici sada trajati tjedan dana dulje, dok će proljetni praznici biti skraćeni, prenosi Hina.

Promjena školskog kalendara donijet će korist hrvatskim građanima, jer je cilj da se na skijanje putuje u jeftinijem terminu, odnosno u onom koji uključuje produljenje zimskih praznika za sedam dana. I putničke agencije imaju interes da građani putuju u jeftinijim terminima, jer se očekuje da će u tom slučaju na skijanje otići i veći broj ljudi, istaknuto je u priopćenju.

Bez obzira na dobre rezultate ove godine, dio ljudi ipak, zbog skupih putovanja ili zbog nemogućnosti da odu tjedan kasnije, kad su putovanja jeftinija, nije otišao na skijanje.

Ako se ostvari prijedlog UHPA-e da maturalna putovanja nisu ograničena samo na vrijeme neposredno prije početka školske godine, turističke agencije mogle bi postići bolje i kvalitetnije cijene za putnike, ocjenjuje se u priopćenju. Naime, u terminima krajem kolovoza ili početkom rujna, kada se dosad odlazilo na maturalna putovanja, turistička sezona u Hrvatskoj je u punom tijeku i aranžamani su skupi.

Zato u tim terminima hrvatske destinacije ne mogu konkurirati cijenom destinacijama izvan Hrvatske, odnosno onima koje su jeftine jer im nije sezona, a to je jedan od razloga zašto dolazi do odlaska povećanog broja maturanata u inozemstvo, zaključuje se u priopćenju.

Glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Duje Bonači izjavio je Hini kako iako kalendar za predstojeću školsku godinu još nije donesen, jer se zakonski donosi u ožujku, već sada su poznate neke njegove najosnovnije smjernice.

Bonači podsjeća kako je već ove školske godine županijama, gradovima i općinama bilo omogućeno da zatraže pomak početka školske godine ili promijene trajanje zimskih praznika. Kalendar za školsku 2011./2012. u tu fleksibilnu shemu uvest će i mogućnost da proljetni praznici traju, umjesto od Velikog četvrtka do kraja uskršnjeg tjedna, od Velikog četvrtka do uskršnjeg ponedjeljka, a škole će moći odlučiti o preraspodjeli preostala četiri dana.

Fiksan će biti samo datum završetka školske godine, zaključio je Bonači.

04.01.2011. 16:51:29
http://metro-portal.hr/novi-skolski-kalendar-duzi-zimski-kraci-proljetni-praznici/53613/