Metro-portal.hr

objavljeno 13.01.2016. 10:14:00
DOĐITE!

Novi singl i spot Žen - Žal

Treći je to singl s hvaljenog albuma "Jantar", jednog od najboljih domaćih i regionalnih izdanja prošle godine

Milkilo stiže u Attack
Milkilo stiže u Attack (Arhiva)

Program Živ Žar Žur u novom izdanju u zagrebačkom klubu Attack u srijedu 20. siječnja 2016. ugostit će francuski noise dvojac Milkilo, zagrebačke veterane nezavisne scene Šumski i audio-vizualni kolektiv Žen koje će tada promovirati i vinilno izdanje hvaljenog albuma "Jantar".

Ususret nastupu, Žen su objavile novi singl "Žal" i prateći video spot. Treći je to singl s hvaljenog albuma "Jantar", jednog od najboljih domaćih i regionalnih izdanja prošle godine. "Žal" je morska pjesma koja miriše na more i pjeva o sjećanju, bezbrižnosti i zaljubljenosti u trenutak, a spot je nastao u zimskom ambijentu, na Savskom žalu, s koktelima i brodićima od papira te sjećanjima na ljeto. Spot su režirali, snimali i montirali Ivan Radović i Ivan Tušek.

Do sada predstavljen singlovima "Kraj početak" i "Igra protona, elektrona i neutrona", novi, album "Jantar" donosi specifičan, slojevit i kompleksan zvuk koji je teško žanrovski definirati, a kreće se u smjeru dream popa, post-rocka, syntha, te poigravanje s rodnim ulogama, ali i emotivne, metaforične tekstove. Koncert je i promocija vinilnog izdanja albuma "Jantar".

Uz Žen nastupaju i bučni francuski dvojac Milkilo koji uz bubanj i bas gitaru stvara svoju verziju žanra noise, ne ograničavajući se samo na taj pravac. Njihova glazba na razne načine iskorištava zvuk, prelamaju ritmove i spajaju žanrove, pa nerijetko uklope dub, hardcore ili sludge, a svojim bučnim i izmiješanim žanrovskim ekspedicijama osiguravaju veliku energiju u nastupima.Krajem 2014. godine izdali su svoj debitantski album "Ostéologie des pères" za nezavisnu francusku izdavačku kuću Vox Project, a do sada su nastupali po cijeloj Francuskoj, Italiji, Austriji, Sloveniji, Češkoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Sloveniji, Hrvatskoj.

Još jedni gosti su Šumski, veterani zagrebačke undeground scene, osnovani davne 1991., od kada krivudaju Šumskim putevima ne obazirući se previše na glazbene trendove. U ranoj fazi benda prevladava minimalistički eksperimentalni zvuk u kojem su razbacani etno motivi, dadaistički kolaži, ugođaj kraut rocka i glazbe iz animiranih filmova uz čest sloj buke, dok u kasnijoj fazi bend ima staloženiji i zreliji zvuk blizak pop i new wave senzibilitetu, ali uz egzotične intervencije.  Šumski je nemoguće žanrovski odrediti i na najnovijem albumu "Ronioci" koji uz žanrovski miks donosi i intiman ugođaj u tekstovima uz maštovite igre riječi i asocijacija.

Uz nastup Mikila i Žen, večer je svojevrsno predstavljanje nezavisne francuske izdavačke kuće Vox Project u Zagrebu za koji su oba benda izdala albume.

Ulaznice

Ulaz na koncerte je slobodan i funkcionira na donacije. Prikupljen novac namijenjen je bendovima i održavanju programa.

13.01.2016. 10:14:00
http://metro-portal.hr/novi-singl-i-spot-zen-zal/95987/