Metro-portal.hr

objavljeno 20.06.2010. 18:34:00
KONTROVERZE

Novi roman stavlja Annu Frank u seksualni kontekst, rodbina bijesna

U knjizi "Annexed" engleske autorice Sharon Dogar sadržani su prikazi i opisi žudnje i intimnih scena između Anne i njena prijatelja Petera

Voštana figura Anne Frank u muzeju Madame Tussauds
Voštana figura Anne Frank u muzeju Madame Tussauds (Getty Images)

Novi roman koji donosi priču o legendarnoj Anni Frank u romantičnom kontekstu uznemirio je preostale žive članove njene obitelji. Sama priča trebala bi uključiti imaginarne scene njenog seksualnog buđenja i sazrijevanja u vrijeme dok se skrivala od nacista na tavanu jedne zgrade u Amsterdamu.

Iako se radi o mješavini fikcije i povijesnih događaja, rodbina djevojčice razgnjevila se čuvši što se sprema. Engleska autorica Sharon Dogar, inače svojevrsna specijalistkinja za tinejdžerske romane, na papir je stavila fikcionalnu priču, odnosno dnevnike Petera van Pelsa, Annina bliskog prijatelja iz iste zgrade, piše britanski Sunday Times. Knjiga nazvana "Annexed" uključuje slikovite prikaze i pripovijesti o Peterovoj žudnji za Annom te intimne scene između dva glavna lika iako je scena vođenja ljubavi prema službenim navodima izbačena iz krajnje verzije romana. Annin rođak, 84-godišnji Buddy Elias, koji vodi zakladu u njen spomen, silovito je kritizirao knjigu.

>> Dnevnik Anne Frank: Prošireno izdanje sa seksualnim razmišljanjima djevojke

>> Mjuzikl o životu Anne Frank izazavao bijes rođaka

„Anna nije bila dijete kakvom je prikazana u ovoj knjizi", rekao je Elias. „Isto tako, mislim da njihove strašne sudbine ne bi smjele biti iskorištene za izmišljanje nekakvih priča." Anna, koja je nastradala u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen u dobi od 15 godina, postala je poznata posthumno zahvaljujući svojim dnevnicima koji iz prve ruke opisuju jedno osobno iskustvo iz vremena Drugog svjetskog rata. U njima zaista postoje navodi o snažnim ljubavnim osjećajima prema Peteru, ali uopće ne sadrže razgovore o seksu, a kamo li opise samog seksualnog čina.

>> Umrla Miep Gies, čuvarica dnevnika Anne Frank

20.06.2010. 18:34:00
http://metro-portal.hr/novi-roman-stavlja-annu-frank-u-seksualni-kontekst-rodbina-bijesna/43013/