Metro-portal.hr

objavljeno 29.04.2019. 09:29:00
ANALIZA

Novi princip pohrane aplikacija u Androidu Q – dobro ili loše?

Hoće li developeri sadašnjih aplikacija imati dovoljno vremena za prilagodbu do predstavljanja Androida Q, ostaje tek vidjeti

Dobro ili ne?
Dobro ili ne? (Arhiva)

Android Q kojeg je Google odlučio postupno dovesti do beta inačice broj dva u novom izdanju donosi ponešto drugačiji način pohrane podataka instaliranih aplikacija.

Naime, dosadašnji API radio je na principu da aplikacije imaju pristup kompletnom direktoriju kako jedna tako i više njih. Što bi recimo značilo kada ih u task manageru imamo otvoreno onda bi se do njihovog otvaranje stizalo brže, odnosno kada su bile u potpunosti zatvorene, više je vremena bilo potrebno da se iste pokrenu.

Ono što je Google tj, čelnici Androida odlučili promjeniti u beti dva Androida Q, a sigurni smo kako traga ima i GDPR zakon, jest „Scoped Storage". Ono što Scoped Storage radi jest skraćuje put pohrane podataka aplikacije tj, ona više nema potrebe za pohranjivanjem velike količine podataka te tako „uzimanja" cijele particije već se jedan dio podataka oslanja na SandBox odnosno cloud koji će dolaziti sa Androidom Q.

Premda za sada svi podaci nisu poznati, Scoped Storage raditi će na Google aplikacijama kao i na narednim koje se budu razvijale. Ako se kojim slučajem pitate što je sa starijima - one će morati biti prilagođenje te će korisnici zaprimiti nadogradnju kroz Play Store ili se više neće moći koristiti na Androidu Q.

Pripadajući način ne samo da brže otvara aplikacije već pridonosi i sigurnosti podataka samih korisnika u koliko aplikacija raspolaže s nekima od njih. Hoće li developeri sadašnjih aplikacija imati dovoljno vremena za prilagodbu do predstavljanja Androida Q, ostaje tek vidjeti.

Je li ovaj potez Googlea opravdan ili je samo riječ o značajki s kojom se želi suprotstaviti iOS platformi odnosno konkurentskom iPhoneu, tek će se vidjeti i da privedemo ovaj članka postepeno kraju s pitanjem za vas, Scoped Storage - dobro ili loše? 

Piše: Nino Krstačić
29.04.2019. 09:29:00
http://metro-portal.hr/novi-princip-pohrane-aplikacija-u-androidu-q-dobro-ili-lose/118225/