Metro-portal.hr

objavljeno 23.06.2011. 17:09:00
ŠTEDNJA

Novi pregovori o mjerama za spas Grčke

Predstavnici grčkih vjerovnika sastali su se danas sa grčkim ministrom financija kako bi dogovorili mjere štednje

Danas su u Ateni započeli pregovori iz među Europske središnje banke, Međunarodnog monetarnog fonda te Europske Unije kao vjerovnika sa novim grčkim ministrom financija Evangelosom Venizelosom, javilo je grčko ministarstvo, a prenosi Hina.

Matthias Mors iz Europske unije, Klaus Masuch iz Europske središnje banke (ECB) i Poul Thomsen iz Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) sudjeluju u tim pregovorima trojke koja je zadužena za nadzor oporavka grčkog gospodarstva.

Izaslanici najvećih grčkih vjerovnika doputovali su grčku prijestolnicu kako bi se s Venizelosom konačno dogovorili o uštedama u razdoblju od 2012. do 2015.

Venizelos je u srijedu telefonski razgovarao s europskim povjerenikom za gospodarstvo Ollijem Rehnom, po istom izvoru.

Ušteda koja će se ostvariti između 2012. i 2015. u iznosu od 28,4 milijarde eura koju prati sveobuhvatan plan privatizacije vrijedan 50 milijarda eura, uključuje i 6,4 milijarde rezanja troškova u proračunu za 2011. i "porez solidarnosti" koji će plaćati radnici u privatnom i javnom sektoru te slobodna zanimanja sa srednjim i višim primanjima, piše grčki tisak.

Višegodišnji proračunski plan i zakon o njegovu izvršenju u srijedu navečer odobrilo je ministarsko vijeće, a u četvrtak će se predstaviti u parlamentarnoj skupini PASOK-a (socijalisti) radi odobrenja.

Zatim se u utorak, nakon dvodnevne rasprave, treba prihvatiti u parlamentu na općoj sjednici. Zakon o izvršenju treba po žurnom postupku donijeti parlamentarni odbor za gospodarska pitanja 30. lipnja.

Prihvaćanje tog proračuna je uvjet za uplatu pete rate pozajmice od 12 milijarda eura koju su Grčkoj lani odobrili eurozona i MMF (110 milijarda eura na tri godine).

3. srpnja ministri financija eurozone trebaju se sastati kako bi konačno odobrili uplatu te rate kredita.

23.06.2011. 17:09:00
http://metro-portal.hr/novi-pregovori-o-mjerama-za-spas-grcke/60482/