Metro-portal.hr

objavljeno 27.04.2011. 12:32:45
PRELAZAK GRANICE

Novi pomorski incident između Sjeverne i Južne Koreje

Sjevernokorejski patrolni brod nakratko je jučer navečer prešao pomorsku granicu s Južnom Korejom, ali se povukao pošto je južnokorejska mornarica ispalila upozoravajuće hice

Fotografija vijesti

Južnokorejski brod ispalio je osam hitaca nakon što je uputio upozorenje kada je sjevernokorejski brod prešao sedamsto metara preko granice, kazao je dužnosnik glavnog stožera.

Incident se vremenski podudara s posjetom Pjongjangu međunarodnog izaslanstva na čelu s bivšim američkim predsjednikom Jimmyjem Carterom. Izaslanstvo je stiglo u Sjevernu Koreju u utorak nadajući se da će uspjeti smanjiti napetosti na podijeljenom Korejskom poluotoku te potaknuti obje strane na pregovore o nuklearnim pitanjima, koji su odavno prekinuti. U izaslanstvu su uz Cartera i bivša irska premijerka Mary Robinson, bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari i bivša norveška premijerka Gro Brundtland.

Južnokorejski vojni stožer poručuje da nije bilo nikakvih drugih neobičnih kretanja sjevernokorejske mornarice, te ne znaju što je izazvalo incident. Postoji mogućnost da je sjevernokorejska mornarica pratila kineski ribarski brod na tom području, javio je južnokorejski tisak. U prošlosti je na tom području došlo do nekoliko incidenata sa smrtnim posljedicama, uključujući i sjevernokorejsko granatiranje otoka Yeonpyeonga u Južnoj Koreji.

27.04.2011. 12:32:45
http://metro-portal.hr/novi-pomorski-incident-izmedju-sjeverne-i-juzne-koreje/58200/