Metro-portal.hr

objavljeno 16.02.2013. 03:05:00
VATIKAN

Novi papa mogao bi biti izabran dosta prije Uskrsa

Ideja je razumljiva, jer bi stvarno bilo nezgodno da novi papa nema vremena za pripremu za vazmene dane

Nećemo dugo čekati novog papu
Nećemo dugo čekati novog papu (Arhiva)

Pošto se Benedikt XVI. odrekao papinske službe s 28. veljače, 117 kardinala izbornika okupit će se na konklavama kako bi izabrali njegova nasljednika.

Premda pravila koja je Ivan Pavao II. odredio u apostolskoj konstituciji Universi Dominici Gregis iz 1996. propisuju da konklave počinju između 15. i 20. ožujka, kratko razdoblje između Uskrsa i dana s kojim je Benedikt XVI. objavio odreknuće mogla bi nagnati kardinale da malo pomaknu taj rok, po tim izvorima.

U tekstu se naime kaže da od trenutka kada je Apostolska stolica legitimno upražnjena, 'prisutni kardinali izbornici moraju čekati odsutne kardinale punih petnaest dana'.

No Universi Dominici Gregis dodaje i da, ako se pojave 'sumnje' u vezi s odredbama Konstitucije ili o načinu njihove provedbe, 'svu ovlast izricanja suda o tom pitanju ima kardinalski zbor'. Kardinali tako mogu 'tumačiti dvojbe' - osim samog čina izbora - uz uvjet da se 'većina okupljenih kardinala usuglasi u mišljenju'.

Velik dio kardinala će 28. veljače već će u Rimu na posljednjoj audijenciji Benedikta XVI. Nekoliko sati kasnije, čim počne razdoblje sedisvakancije, mogu se usuglasiti i o ranijem održavanju konklava.

16.02.2013. 03:05:00
http://metro-portal.hr/novi-papa-mogao-bi-biti-izabran-dosta-prije-uskrsa/76524/