Metro-portal.hr

objavljeno 14.03.2010. 14:33:00
5 MILIJARDI EURA

Novi nuklearni blok u Krškom mogao bi grijati i čitavu Ljubljanu

Dograđeni dio imao bi snagu od 1600 megavata, a godišnje bi proizveo od 8 do 12 milijardi kilovatsati električne energije, bez negativnih učinaka na okoliš

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Marko Miščević/CROPIX)
Odluka o gradnji novog bloka nuklearke u Krškom, bude li donesena, mogla bi riješiti i pitanje grijanja većih slovenskih gradova, rekao je jedan od čelnika kompanije GEN energija, javlja u nedjelju agencija STA.

"Novi nuklearni reaktor na laku vodu treće generacije omogućio bi veću ekonomičnost, pa i korištenje toplinske energije za Krško, Brežice i Novo Mesto, a dugoročno i za Ljubljanu", izjavio je za Slovensku tiskovnu agenciju STA Jože Špiler iz sektora za investicije kompanije GEN energija koja planira gradnju novog bloka nuklearke.

Novi nuklearni blok imao bi snagu 1600 megavata, a godišnje bi proizveo od 8 do 12 milijardi kilovatsati električne energije, bez negativnih učinaka na okoliš, tvrdi Špiler.

Gradnja bi stajala od 3 do 5 milijardi eura. Slovenski parlament ove godine trebao bi odlučivati hoće li novu nuklearku staviti u nacionalni energetski program. (hina/metro-portal)

14.03.2010. 14:33:00
http://metro-portal.hr/novi-nuklearni-blok-u-krskom-mogao-bi-grijati-i-citavu-ljubljanu/35427/