Metro-portal.hr

objavljeno 16.02.2011. 18:58:58
POVOLJNIJA KAMATNA STOPA

Uskoro sigurnija klima za uzimanje stambenih kredita?

Premijerka Jadranka Kosor najavila je nakon današnjeg sastanka s bankarima kamatnu stopu od 4,95 posto za stanove čiju će kupnju subvencionirati Vlada

Fotografija vijesti

Na sutrašnjoj sjednici Vlade predložit ćemo dorađeni model koji će omogućiti prodaju znatno većeg broja stanova, a predviđa kamatnu stopu od 4,95 posto, izjavila je Kosor nakon razgovora sa čelnicima sedam banaka u Banskim dvorima, presnosi Hina. Vlada je od bankara dobila snažnu potporu oko završetka pregovora o ulasku u EU, jer će jedna od pozitivnih posljedica završetka tih pregovora biti smanjivanje kamata, dodala je Kosor.

Premijerka nije željela govoriti o detaljima novog modela, no predsjednik Uprave Raiffeisen banke Zdenko Adrović rekao je novinarima kako Vlada računa da će kroz taj projekt subvencionirati kupnju tisuću stanova u ovoj godini. To će biti fiksna kamata na određeno razdoblje, a nakon toga nadamo se da će u Hrvatskoj biti sigurnija klima za uzimanje stambenih kredita, pojasnio je.

Adrović kaže kako statistički podaci HNB-a pokazuju vidljiv pad kamatnih stopa na stambene kredite u 2010. godini. Te stope trenutno iznose prosječno 6,02 posto s daljnjom tendencijom pada koji će se sigurno dogoditi tijekom ove godine.

Neka istraživanja kazuju nam da sama kamatna stopa ne prodaje stan, već su bitni cijena stana i sigurnost da u idućih tri do pet godina kupac ne izgubi stan ni mogućnost otplate kredita, napominje Adrović.

Po riječima premijerke Kosor, na današnjem sastanku nije bilo govora o uvođenju poreza na banke, a također je demantirala spekulacije nekih medija kako ju je "o tome poučio" mađarski premijer Viktor Orban tijekom njegova nedavna posjeta Hrvatskoj.

16.02.2011. 18:58:58
http://metro-portal.hr/novi-model-omogucit-ce-prodaju-veceg-broja-stanova/55447/