Metro-portal.hr

objavljeno 18.08.2009. 11:00:36
Lisinopril

Novi lijek za sklerozu

Lijek za povišeni krvni tlak uspješan je u liječenju aterosklerotskog plaka i sprječava, pa i uklanja uzetost koja zbog njega nastaje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Merck)

Istraživači su kod životinja izazvali moždana oštećenja slična onima koja nastaju kod sklerotskog plaka u ljudi. Neki miševi su zatim liječeni lisinoprilom, generičkim lijekom protiv povišenog krvnog tlaka koji je proizvela američka farmaceutska tvrtka Merck, a prodaje se pod nazivom Prinivil.

Miševi koji su dobili lijek stvorili su velik broj imunih stanica koje se zovu limfociti T. Te stanice kod laboratorijskih miševa i kod ljudi sprječavaju pojavu autoimunih bolesti kod kojih imunosni sustav napada zdrave stanice i tkivo u organizmu.

Životinje liječene lisinoprilom nisu pokazivale simptome bolesti, a miševi koji su već bili oduzeti brzo su se oporavili, rekao je Lawrence Steinman, profesor neurologije na medicinskom fakultetu u Stanfordu, u Kaliforniji, voditelj istraživanja.

Kako navodi Steinman, rezulati ovog istraživanja navode na zaključak da bi lisinopril mogao jednako djelovati na osobe oboljele od aterosklerotskog plaka ili čak od drugih autoimunih bolesti.

Radovi su objavljeni u Analima Američke akademije znanosti (PNAS) 17. kolovoza.

 

18.08.2009. 11:00:36
http://metro-portal.hr/novi-lijek-za-sklerozu/20417/