Metro-portal.hr

objavljeno 14.05.2012. 21:56:15
GRČKA

Novi izbori sve izgledniji, predsjednik za tehničku vladu

Venizelos je izjavio da nije optimist glede mogućnosti formiranja koalicijske vlade, ali je pozvao sve stranke koje sudjeluju u razgovorima da ne odustaju sve do postizanja rješenja

Dragulj grčkog turizma: Akropola u središtu Atene

Čini se kako su novi izbori u Grčkoj sve izgledniji, nakon što trojica koalicijskih čelnika nisu uspjeli dogovoriti formiranje koalicijske vlade, prenosi Hina.

Trojica čelnika, koji su iz predsjedničke palače izašli smrknuta lica, trebaju dati izjave pošto dođu u sjedište svojih stranaka. Pozivajući se na kratak razgovor s njihovim suradnicima, novinar javne televizije je zaključio da se nisu odgovorili i da će se pregovori nastaviti.

Venizelos je izjavio da nije optimist glede mogućnosti formiranja koalicijske vlade, ali je pozvao sve stranke koje sudjeluju u razgovorima da ne odustaju sve do postizanja rješenja. "Stvari su vrlo teške, ja nisam optimist", rekao je.

Grčki predsjednik Karolos Papoulias predložio je čelnicima triju stranaka koje žele spriječiti izlazak Grčke iz eurozone da formiraju vladu s nestranačkim osobama koje će imati potporu parlamenta, rekao je predsjednik socijalističke stranke Evangelos Venizelos.

Venizelos je izrazio potporu ideji o tehničkoj vladi, a čelnik desničarske Nove demokracije Antonis Samaris izrazio je spremnost za raspravu o tom prijedlogu, dok se čelnik ljevičarske stranke Dimar, Fotis Kouvellis, distancirao od prijedloga predsjednika Papouliasa.

Novi sastanak s čelnicima svih političkih stranaka, osim neonacističke stranke Chryssi Avghi (Zlatna zora), treba se održati u utorak u 13.00 sati po srednjoeuropskom vremenu, kazao je Venizelos, bivši ministar financija, nakon sastanka.

14.05.2012. 21:56:15
http://metro-portal.hr/novi-izbori-sve-izgledniji-predsjednik-za-tehnicku-vladu/70972/