Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2019. 11:31:00
TJEDNI PROGRAM

Novi hrvatski film i Dani smijeha u kinu Kinoteka

Tjedan u kinu Kinoteka u znaku recentnih hrvatskih naslova i Chaplinovog Skitnice

Još jedan bogat tjedan
Još jedan bogat tjedan (Kinoteka)

U sklopu programa Novi hrvatski film u kinu Kinoteka ovaj tjedan gledamo tri recentna domaća ostvarenja: Mali, Posljednji Srbin u Hrvatskoj i omnibus Duboki rezovi, dok 2. Dani smijeha u četvrtak 2. svibnja na velika platna kina Kinoteka donose četiri filma Charlieja Chaplina.

U utorak, 30. travnja na rasporedu je kriminalistička drama Mali, Antonija Nujića ovjenčana Zlatnom arenom za najbolji film Puskog filmskog festivala. Četiri godine zatvora nisu promijenile dilera Franju (Franjo Dijak). Supruga mu umire, a njezini roditelji žele ga prikazati kao nesposobnog roditelja i uzeti mu skrbništvo nad sinom, Malim. Mali voli oca, voli njegove nekonvencionalne odgojne metode i želi živjeti s njim. Franjo nema namjeru nikome opravdavati način na koji odgaja sina, kao što nema namjeru pustiti da ga itko od njega razdvoji. Za četrdeseti rođendan Franjo dobiva dva poklona koji su rješenje svih njegovih problema.

Kino Kinoteka u četvrtak, 2. svibnja ugostit će 2. Dane smijeha, manifestaciju koju u 30 neovisnih kina diljem Hrvatske organiziraju Kino mreža i Hrvatski audiovizualni centar. Gledamo četiri filma Charlieja Chaplina nastala u rasponu od 1917. do 1921. godine, u kojima se redom u glavnoj ulozi pojavljuje Skitnica, njegov filmski alter-ego tijesnom odijelu prekrivenom zakrpama, prevelikim cipelama i sa smiješnim cilindrom na glavi.

Mališan (1921.) danas se smatra najslavnijim ostvarenjem iz ere nijemoga filma. Skitnica preuzima brigu o malenom napuštenom dječaku kojeg uvodi u tajne džeparenja. Legendarni Pasji život (1918.) također prati priču o Skitnici koji ovoga puta spašava psa lutalicu. U Dokoličaru (1921.) Chaplin ismijava bogatu klasu i njezin dekadentni stil života, a Useljenik (1917.), označio je autorski pomak od žanra slapstick komedije prema društvenoj kritici, koja će ostati prisutna u većini njegovih sljedećih filmova.

U petak, 3. svibnja u programu Novi hrvatski film gledamo prvu hrvatsku zombi komediju Posljednji Srbin u Hrvatskoj u režiji Predraga Ličine. Priča iz budućnosti u kojoj zagrebačkog bonvivana Miću i filmsku heroinu Franku zombi epidemija zatiče potpuno nespremne i vodi ih u avanturu punu ponekad smiješnih, ponekad strašnih, a najčešće ludih situacija. Jedno je sigurno: sve su im prepreke izazov, a cilj je samo jedan: preživjeti! 

Omnibus Duboki rezovi, koji gledatelje vodi na putovanje tamnom stranom ljudske prirode, na rasporedu je u subotu, 4. svibnja. Ovaj filmski triptih u fokus stavlja tri disfunkcionalne obitelji. Trešnje naše nagrađivane montažerke i redateljice Dubravke Turić, premijerno prikazan u programu 15 dana autora na Festivalu u Cannesu, tragična je priča o odrastanju u dalmatinskom zaleđu; u drami s elementima horora Smrt bijela kost u režiji Filipa Mojzeša, bezazlena dječja igra iznenada prerasta u dramatičnu situaciju, a u segmentu Predmeti koji tonu Filipa Peruzovića upoznajemo brižnog oca koji sumnja da je njegova, sad već odrasla kći žrtva obiteljskog nasilja.

Subotnje prijepodne u kinu Kinoteka rezervirano je za animiranu avanturu Čudesni park, priču o djevojčici koja u šumi otkriva veličanstveni, zaboravljeni zabavni park. Čudesni park gledamo u sinkroniziranoj verziji.

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati, osim subotnje matineje koja se prikazuje u 11 sati i besplatnog programa Dani smijeha koji počinje u 18:30. Cijena ulaznice za večernje projekcije iznosi 20 kuna, a za matineju 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr / www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina prije projekcije.

30.04.2019. 11:31:00
http://metro-portal.hr/novi-hrvatski-film-i-dani-smijeha-u-kinu-kinoteka/118249/