Metro-portal.hr

objavljeno 25.01.2010. 14:24:52
FIRE FRIENDLY

Novi hit su modni dodaci izrađeni od vatrogasnih crijeva

Proizvodi tvrtke Elvis & Kresse postali su omiljeni i u Hollywoodu, pa zašto i vi ne biste razmislili o modernim torbama kojima ćete očuvati okoliš

(Romina N McGuinness/MWN)

Modni dodaci Elvis & Kresse izrađeni od starih ili oštećenih vatrogasnih cijevi najnoviji su ekološki 'must have'. Ne samo da su nedavno lansirali novu zaštitnu futrolu za Appleov iPhone, već i njihov remen krasi struk američke glumice Cameron Diaz kad je pozirala za naslovnicu američke modne biblije, časopisa Vogue.

''Elvis i ja funkcioniramo kao Batman i Robin'', objašnjava Kresse. ''Da ne radimo zajedno, ne bismo se niti vidjeli.''

Ekološka svijest ovog para traje već dugo, kao i njihov savjestan stil života. ''Putujemo minimalno, jedemo minimalno... tako je manje stresno.''

Elvis & Kresse počeli su kad je Kresse sjedila pokraj ekipe londonske vatrogasne brigade tijekom tečaja o ekološkim standardima ISO 14000. Kresse je otkrila da su njihov najveći ekološki problem vatrogasna crijeva; zdravstvena i sigurnosna pravila kažu da se ona moraju baciti nakon 30 godina. Kako nemaju nikakvu drugu svrhu, završavaju na odlagalištima smeća.

Kresse su crijeva izrađena od nitratne gume bila toliko lijepa da je pitala vatrogasce može li uzeti ona koja se više ne upotrebljavaju.

''Prvi test koji sam napravila s crijevom bio je da sam ga stavila na krov umjesto crjepova. Toliko je čvrsto da su cjepovi koje je zamijenilo još uvijek u savršenom stanju.'' Ipak, čišćenje i pripremanje materijala crijeva bilo je skupo i nije ga bilo dovoljno da bi se pretvorilo u crijep.

Linija modnih dodataka bila je jedino rješenje kako bi se crijeva iskoristila na najbolji mogući način.

Elvis & Kresse sada skupljaju sva iskorištena crijeva u vatrogasnim postajama u Londonu, a godišnje skupe oko 20 tona.

''Mislimo da se takvi modni dodaci nikad neće uništiti, iako je većina materijala 20 do 30 godina stara. To je zapravo vintage moda!''

Dobar glas brzo se proširio i oni danas koriste oko 10 različitih recikliranih materijala; ''jednom kad počnete skupljati otpad, teško je stati'', kaže Kresse. Primjeri uključuju svilu padobrana koja se koristi kao posteljina ili vrećice čaja kao omot, a 50 posto zarade odlazi u dobrotvorne organizacije povezane s otpadom.

Njihove vrećice toliko su uspješne da ih prodaju kao zaseban proizvod. Nadamo se da će imati vatren početak godine.

Više informacija o Elvis & Kresse modnim dodacima pronađite ovdje.

Piše: Romina McGuinness/Metro World News
25.01.2010. 14:24:52
http://metro-portal.hr/novi-hit-su-modni-dodaci-izradjeni-od-vatrogasnih-crijeva/31397/