Metro-portal.hr

objavljeno 14.05.2017. 14:17:00
OPASNO

Novi hakerski udar već u ponedjeljak?

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su tijekom jučerašnjeg dana evidentirali određene smetnje u internetskom sustavu, zbog čega su stručne službe u sustavu reagirale i otklanjaju smetnje

Čuvajte se novog udara hakera!
Čuvajte se novog udara hakera! (Arhiva)

Hakerski udar u petak pogodio je gotovo 125 tisuća računala u gotovo 100 zemalja, no i dalje se ne zna tko stoji iza njega. 

Podsjećamo, štetni softver blokira pristup računalnom sustavu, a zatim traži novac kako bi ga odblokirao - 300 dolara u digitalnoj valuti bitcoinu. Stručnjaci su prijetnju uspjeli suzbiti, a Microsoft je objavio da pušta automatske dogradnje Windowsa kako bi zaštitio klijente.

No, strahuje se da bi moglo doći do još jednog globalnog udara hakera. Britanski sigurnosni stručnjaci iz MalwareTecha strahuju da bi se to moglo dogoditi već u ponedjeljak, piše BBC.

Britanski zdravstveni sustav koji je bio najteže pogođen jednim od najvećih kibernetičkih napada u povijesti, uspješno se oporavio, no hoće li novi napad biti fatalan, mogli bismo saznati već sutra.

Samoreplicirajući računalni virus pod nazivom Wannacry proširio se i na području Hrvatske. Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su tijekom jučerašnjeg dana evidentirali određene smetnje u internetskom sustavu, zbog čega su stručne službe u sustavu reagirale i otklanjaju smetnje. 

Informacijski sustav Ministarstva unutarnjih poslova pritom nije bio ugrožen, kažu, i normalno funkcionira.

14.05.2017. 14:17:00
http://metro-portal.hr/novi-hakerski-udar-vec-u-ponedjeljak/104920/