Metro-portal.hr

objavljeno 15.07.2011. 18:05:00
GOVOR BEZ PROBLEMA

Novi gel vraća oštećene glasnice u normalno funkcionalno stanje

Prema službenom priopćenju s Harvarda, prvi manji klinički testovi započet će već sljedeće godine

Novi gel vraća oštećene glasnice u normalno funkcionalno stanje
Novi gel vraća oštećene glasnice u normalno funkcionalno stanje (Deviantart)

Polimerni gel kojeg su razvili američki znanstvenici mogao bi biti ugrađen na oštećene glasnice s ciljem njihova vraćanja u stanje normalnog funkcioniranja. Gel imitira ključna svojstva ljudskih glasnica i zaista bi mogao pomoći milijunima ljudi diljem svijeta koji ima problema s glasom. Međutim, ono što je posebno zanimljivo oko gela je to kako je nastao. Godine 1997. glumica i pjevačica Julie Andrews, poznata po filmskom mjuziklu iz 1965. godine „The Sound of Music", izgubila je glas nakon operacije u kojoj joj je uklonjena nekancerogena lezija s glasnica.

Ona se za pomoć obratila Stevenu Zeitelsu, profesoru kirurgije grkljana sa Harvarda. On je u to vrijeme radio na novom materijalu koji bi se mogao ugraditi na glasnice i vratiti ih u normalno funkcionalno stanje.

Godine 2002. u pomoć mu je pritekao Robert Langer, profesor kemijskog inženjerstva s MIT-a i stručnjak u području razvoja polimera za biomedicinsku primjenu, stoji u časopisu Anali otologije, rinologije i laringologije (Annals of Otology, Rhinology & Laryngology). Dvojica stručnjaka su kasnije uspjela stvoriti polimerni gel a u tome im je pomogao i bivši istraživač s Tehnološkog instituta Massachusetts (MIT) Sandeep Karajanagi. Prema službenom priopćenju s Harvarda, prvi manji klinički testovi započet će već sljedeće godine. Među problemima s glasom, najčešća su fizička oštećenja glasnica i ožiljci na njima. Tu spadaju i djeca koja su intubirana tijekom raznih operacija i odrasli koji su bile žrtve raka grla. Gel će pomoći i ljudima kojima se glasnice istrošene od previše govorenje (učitelji i nastavnici...).

15.07.2011. 18:05:00
http://metro-portal.hr/novi-gel-vraca-ostecene-glasnice-u-normalno-funkcionalno-stanje/61328/