Metro-portal.hr

objavljeno 15.01.2021. 11:31:00
FILMOVI

Novi filmovi na kinoeuropa.hr

Pogledajte nove naslove dostupne za gledanje na platformi Kino Europa Online. Uživajte!

Kino Europa online
Kino Europa online (Arhiva)

Corpus Christi prošlogodišnji je poljski kandidat za Oscara za najbolji strani film, a donosi priču o mladom Danielu koji doživljava duhovnu transformaciju u omladinskom pritvorskom centru. Želi postati svećenik, ali je to nemoguće zbog njegovog kriminalnog dosjea. Ovaj kontroverzan te ujedno inteligentan film inspiriran istinitom pričom osvojio je brojne nagrade diljem svijeta, čak četiri nominacije za prestižnu nagradu Europske filmske akademije te nominaciju na LUX - europsku filmsku nagradu publike 2021.

Film Otac novo je ostvarenje redatelja Srdana Golubovića, koje donosi priču o nezaposlenom nadničaru koji, nakon što mu socijalna služba oduzme djecu, napušta svoje selo na jugu Srbije i pješice odlazi u Beograd. Film je dvostruko nagrađen na prestižnom Berlinaleu, a veliki uspjeh nastavljen je i u Puli. U naslovnoj ulozi oca impresivnu glumačku interpretaciju ostvario je Goran Bogdan, za koju je nominiran za nagradu Europske filmske akademije (EFA) u kategoriji najboljeg europskog glumca.

U svom novom ostvarenju, redateljica Andrea Štaka vješto rastvara slojeve ženskog identiteta u malenom hrvatskom gradu. Priča prati ženu (Marija Škaričić) koja, preplavljena svakodnevnim brigama i obvezama, pokuša u svom životu prisvojiti prostor samo za sebe. Kada se u susjednu kuću useli stranac, Mare će staviti svoj život na kušnju. Film je premijerno prikazan na prestižnom Berlinaleu u programu Panorama, a na Sarajevo Film Festivalu nagrađen je Srcem Sarajeva za najbolju glumicu.

Indijski redatelj Ritesh Batra u svom šarmantnom novom filmu Fotografija inspiraciju crpi iz bolivudskih mjuzikla i Shakespeareovih komedija kako bi ponudio malo drukčiju priču o ljubavi u kontradiktornom svijetu urbane Indije. Siromašni ulični fotograf Rafi slika turiste u Mumbaiju kako bi pomogao baki otkupiti njihovu staru obiteljsku kuću. Film je svjetsku premijeru imao na prestižnom Sundance Film Festivalu, a na Berlinaleu je prikazan u sklopu programa Special Gala.

Ema je najnoviji film Pabla Larraína, trenutačno najzvučnijeg imena čileanske kinematografije. U središtu radnje neukrotiva je i intrigantna plesačica Ema (Mariana Di Girolamo) čiji se brak s koreografom Gastónom (Gael García Bernal) raspada kada nakon potresnog incidenta odluče vratiti posvojenog sina Pola u sirotište. Glazbu je skladao poznati elektronički glazbenik Nicolas Jaar, a film je u Veneciji osvojio nagradu UNIMED.

Ljeto 1993 debitantski je film španjolske redateljice Carle Simón koja je s iznimnom uvjerljivošću i toplinom prenijela priču o istovremeno bolnom i lijepom odrastanju djevojčice Fride. Njezine redateljske vještine i posebno hvaljen rad s glumcima donijeli su filmu gotovo četrdeset nagrada, a 2018. bio je i španjolski kandidat za Oscara.

15.01.2021. 11:31:00
http://metro-portal.hr/novi-filmovi-na-kinoeuropa-hr/129808/